Albancima izdato hiljadu novih pasoša

Izvor: RTS, 15.Apr.2009, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albancima izdato hiljadu novih pasoša

Kosovskim Albancima MUP Srbije do sada izdao oko 1.000 novih biometrijskih pasoša, rekao ministar policije Ivica Dačić. Obaveza države je da izda pasoše svim svojim građanima. Dačić podržava pooštravanje kazni za krivična dela.

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Ivica Dačić izjavio je da je kosovskim Albancima MUP do sada izdao oko 1.000 novih biometrijskih pasoša.

Izdavanje srpskih biometrijskih pasoša građanima Kosova je pitanje bezbednosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a postojeće nedoumice ne spadaju u uslove za očekivano ukidanje viza EU građanima Srbije, smatraju funkcioneri Evropske komisije (EK).

To pitanje se mora do kraja razjasniti, s ciljem pasoše ne dobiju lica povezana s kriminalom, ilegalnom imigracijom, terorizmom, rekli su u Briselu agenciji Beta zvaničnici EK.

To je stvar od suštinskog značaja i za bezbednost građana EU, i zato su i utvrđeni uslovi, a pre svega "pouzdanost sistema izdavanja dokumenata" koje zemlje Zapadnog Balkana moraju ispuniti da bi dospele na "belu šengensku listu".

Naglašeno je da je na srpskim vlastima da odluče kojim će kosovskim Albancima izdati nove visoko bezbedne biometrijske pasoše, imajući u vidu "mapu puta" i uslove koje je utvrdila EU.

Prema evropskim diplomatskim izvorima, Evropska komisija želi da sa srpskim vlastima usaglasi sva pitanja povezana sa ukidanjem viza.

Mere koje vode ukidanju viza, nisu povezane s političkim pitanjem statusa Kosova", dodaju zvaničnici EK.

Ministar policije Ivica Dačić obišao je saobraćajnog policijaca Aleksandra Dimitrijevića koga je povredio nesavesni vozač i poželeo mu brz oporavak.

Dimitrijevića (26) je udario juče automobil na uglu ulica Vojislava Ilića i Glasinačke, gde je bio na dužnosti, potom je prebačen u Urgentni centar, gde su konstatovane lake telesne povrede.

Vozač je najpre pobegao, a kasnije se prijavio policiji.

Dačić je u Urgentnom centru obišao i Ivanu Daničić iz Novog Pazara na koju je nedavno naleteo policijski džip i obećao da će joj biti pružena sva potrebna pomoć.

Policijsko vozilo je prošle nedelje naletelo na nju, dok je bilo u poteri posle dojave da je na putu prema Sopoćanima došlo do narušavanja javnog reda i mira.

"Srbija nikako ne sme da kaže da neće izdavati pasoše Srbije Albancima sa Kosova jer je obaveza države da izdaje pasoše svim svojim građanima", rekao je Dačić novinarimna u Urgentnom centru gde je obišao povređenog saobraćajnog policajca Aleksandra Dimitrijevića.

Ministar policije je rekao da za sada nema velikih interesovanja Albanaca za izdavanje pasoša i dodao da će se MUP truditi da spreči eventualne zloupotreba u izdavanju pasoša.

"To znači da moramo da radimo na promeni zakona o prebivalištu i rešavanju različitih zloupotreba. Nama je bitno da se spreči mogućnost da neki kriminalci imaju pasoše više država", rekao je Dačić.

Ministar policije naveo je da teorijski gledano, Albanci sa Kosova na osnovu različitih tumačenja propisa mogu da imaju pasoše Srbije, Makedonije, takozvane pasoše Kosova, Albanije, Grčke...

Dačić je rekao da Evropska komisija nije tražila da Srbija prestane sa izdavanjm biometrijskih pasoša Albancima već je, kako tvrdi, Komisiju interesovalo koliki je broj Albanaca koji će imati više pasoša.

Ministar Dačić dodao je je da je putna isprava mogućnost i da za njeno izdavanje postoje zakonski uslovi.

Podrška pooštravanju kaznene politike

Ministar policije podržao je stavove republičkog javnog tužioca Slobodana Radovanovića o neophodnosti pooštravanja kazni za krivična dela.

Dačić je rekao da kaznena politika mora da bude preventivna, ali ne drakonska, i da se njome, oni koji čine krivična dela, direktno odvraćaju.

"Kaznena politika mora da bude takva da odvraća one koji čine krivična dela", naglalsio je ministar policije.

Dačić je naveo primer nasilja na sporstkim terenima, pri čemu se kao pozitivan parametar kod svih, pa i medija, uzima način na koji je u Engleskoj, posle tragedije na stadionu "Hejsel", rešen taj problem.

"Kod nas, kada bi to predložili svi bi rekli da je to kršenje ljudskih prava, drakonska politika... ne zalažemo se za drakonske kazne, već da se uspostavi red", rekao je ministar policije.

Dačić je naveo da policija ne sme da deluje mimo zakonskih ovlašćenja, ali da su "napad i ubistvo policajaca u svakoj državi jedno od najtežih krivični dela".

Radovanović je juče, u Okružnom sudu u Beogradu, rekao da je u posednje četiri godine izrečeno svega sedam osuđujućih presuda za koruptivna krivična dela, i ocenio da je kaznena politika u Srbiji neefikasna i neadekvatna.

Kazne izrečene u više od polovine svih osuđujućih presuda za najteža krivična dela ispod su zakonskog minimuma, ili na njegovoj granici, precizirao je Radovanović na konferenciji za novinare.

Ukazujući da je kaznena politika jedan od najbitnijih faktora u borbi protiv kriminala, kao i njegovoj prevenciji, Radovanović je upozorio da blage kazne ne mogu da budu u funkciji ni krivične sankcije, a kamoli prevencije krivičnih dela.

Dačić: Nisam umešan u aferu "kofer"

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je u nastavku suđenja za aferu "kofer" da je njegov utisak da su optuženi bivši viceguverner Narodne banke Srbije Dejan Simić i fukcioner SPS-a Vladan Zagrađanin "žrtve".

"I meni je naneta šteta, jer i danas kada neko hoće nešto da mi prebaci, onda pomene tu aferu. Mogao sam da imam ozbiljne posledice, između ostalog i u SPS-u, čiji sam predsednik.

"Jasno je da nisam umešan u taj slučaj", rekao je Dačić pred Okružnim sudom u Beogradu.

Ministar policije dodao je da "nema čega da se plaši" u vezi sa tim slučajem i da mu je "apsolutno u interesu" da pred sudom bude utvrđena istina.

Simić je uhapšen januara 2006. godine zbog sumnje da je u svom stanu u Beogradu primio mito od 100.000 evra, koji su bili u tašni, u vezi sa vraćanjem dozvole za rad Kreditno eksportne banke (KEB) i poslovanjem lizing kompanije i osiguravajućeg društva u vlasništvu izraelske TBI grupe.

Zagrađanin, koji je uhapšen zajedno sa Simićem, optužen je za pomaganje u davanju mita. Dačić je iz Simićevog stana otišao 15 minuta pre upada policije.

Ministar unutrašnjih poslova rekao je da nije znao šta je u tašni i da je bio "iznenađen" kada je čuo da su Simić i Zagrađanin uhapšeni.

Dodao je da je stekao utisak da su predstavnik TBI grupe Vladimir Cizelj i direktor KEB Sekula Pjevčević tada, kao i sada, uvereni da je novac tražio neko iz NBS i da su mislili kako će u Simićev stan neko doći po novac.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.