Albanci u južnoj Srbiji traže veća prava

Izvor: Southeast European Times, 15.Okt.2011, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci u južnoj Srbiji traže veća prava

Učenici u Preševu, Bujanovcu i Medveđi trebalo bi da imaju pravo na nastavni materijal na sopstvenom jeziku, kažu aktivisti.

15/10/2011

Biljana Pekušić za Southeast European Times iz Beograda -- 15.10.2011.

Albanci koji žive u tri opštine u južnoj Srbiji, Preševu, Bujanovcu i Medveđi, održavaju seriju protesta zbog, kako kažu, konstantne diskriminacije, posebno u poslednjih šest godina. Sledeći protest zakazan je za 28. novembar.

Riza >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Haljimi, jedini albanski poslanik u srpskom parlamentu, kaže da je napredak u ostvarivanju prava okončan ubistvom tadašnjeg srpskog premijera Zorana Đinđića 2003. godine.

„Sve je stalo, tako da dugo vremena živimo u nekoj vrsti geta“, kaže Haljimi, predsednik Stranke demokratske akcije, za SETimes.

U proteklih nekoliko nedelja održana su dva protestna skupa, jedan 13. septembra, a drugi nedelju dana kasnije. Miting 20. septembra privukao je oko 1.500 ljudi. Demonstranti su tražili da se učenicima osnovnih i srednjih škola obezbede udžbenici na albanskom, te da Srbija prizna diplome sa Univerziteta u Prištini.

Srpski udžbenici nisu prevedeni na albanski, a korišćenje udžbenika iz Prištine je zabranjeno. Kao rezultat toga, oko 12.000 učenika nema materijale na svom maternjem jeziku. Jedini odobreni bukvar je iz Albanije, a neki njegovi delovi su skoro sasvim promenjeni.

„Na primer, u albanskom bukvaru piše „prelepi grad Priština“, ali je to promenjeno u „prelepi grad Niš“ [uz] sliku Ćele kule -- za Srbe simbol zločina iz doba turskog Otomanskog carstva", kaže Jonuz Musliju, predsednik Skupštine Opštine Bujanovac za SETimes.

Frustriran nedovoljnim napretkom, Musliju je pre dva meseca podneo ostavku na mesto člana Koordinacionog tela za jug Sbrije.

Srpski ministar obrazovanja i nauke Žarko Obradović kaže za SETimes da smatra da je u Bujanovcu, Preševu i Medveđi postignuto puno toga na unapređivanju pristupa Albanaca obrazovanju.

„Problemi u obrazovanju nisu stvarni razlog protesta Albanaca na jugu Srbije i obrazovanje ne bi trebalo da se zloupotrebljava u političke svrhe“, kaže Obradović za SETimes.

Nacionalistička opozicija u Srbiji takođe izražava sumnju.

„To je ista strategija koju su imali Albanci na Kosovu osamdesetih godina, iza koje stoje političke namere“, kaže zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Dragan Todorović za SETimes.

Međutim, Koordinaciono telo Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu smatra da protesti nisu bez opravdanja.

Predsednik Koordinacionog tela, ministar za lokalnu upravu i prava manjina Milan Marković, kaže da je ono uložilo znatne resurse u razvoj te tri albanske opštine. Međutim, dodaje on, preostaju ozbiljna pitanja i vreme je da se ministarstvo obrazovanja bavi njima.

„Ako ne pružimo Albancima prava koja važe za druge nacionalne manjine u Srbiji, bićemo u poziciji da 60.000 članova tih zajednica nije integrisano u institucije“, rekao je Marković za SETimes. „U nekom trenutku to može da postane veliki problem.“

Mladi ljudi u Srbiji čini se ne znaju mnogo o problemima svoje generacije na jugu.

„Ne znam na kojem su jeziku njihove knjige, ali mislim da bi trebalo da budu na srpskom, jer je to zvanični jezik naše zemlje“, kaže učenik jedne beogradske srednje škole Vladimir Spasić za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.