Izvor: Blic, 21.Sep.2009, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci u Makedoniji nezadovoljni novom enciklopedijom

Albanci u Makedoniji su zatražili hitno povlačenje Makedonske enciklopedije koju je prošle nedelje izdala Makedonska akademija nauka (MANU).

Izdanje je izazvalo revolt albanskih političkih partija, udruženja i građana zato što se u knjizi iznose navodi koji, prema albanskoj zajednici, nisu tačni.

U enciklopediji piše da su Oslobodilačku narodnu armiju (ONA) obučavali britanski i američkih vojni stratezi u Albaniji. Britanska i američka ambasada su posle toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izdale saopštenje.

Albanske partije i nevladine organizacije reagovale su i jer su Albanci u enciklopediji nazvani i "šiptari", "arnauti", "balisti" i "planinski ljudi".

Nevladina organizacija "Probudi se" zatražila je danas hitno povlačenje enciklopedije i javno izvinjenje albanskom narodu.

Nevladine organizacije su zatražile od premijera Nikole Gruevskog da se distancira od enciklopedije. Vlada do sada nije saopštila stav, a premijer je rekao da se za komentar novinari obrate Akademiji. Vlada je finansirala encikolediju.

Koalicioni partner u vladi, Demokratska unija za integraciju (DUI) čiji je lider za vreme oružanog sukoba 2001. bio lider Oslobodilačke narodne armije (ONA), najavila je tužbu protiv Akademije nauke i umetnosti.

"Najmanje što treba učiniti jeste povlačenje enciklopedije, da se autori javno izvine albanskom narodu i njihovim američkim i britanskim prijateljima", zatražio je poslanik iz DUI-a Dževat Ademi.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Albanci neće u Šiptare

Izvor: Glas javnosti, 21.Sep.2009

SKOPLJE - Političke stranke i organizacije Albanaca u Makedoniji zatražile su povlačenje nove enciklopedije Makedonske akademije nauka i umetnosti, nezadovoljni načinom na koji su u njoj prikazani Albanci...U Makedonskoj enciklopediji, objavljenoj u četvrtak, piše da su se Albanci na prostor Makedonije...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.