Albanci u Crnoj Gori očekuju pomoć Albanije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2009, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci u Crnoj Gori očekuju pomoć Albanije

PODGORICA - Lideri albanskih političkih partija u Crnoj Gori zatražili su od predsednika Albanije Bamira Topija da utiče na crnogorsku vlast da dozvoli stvaranje lokalne samouprave u Malesiji i da od crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića zatraži amnestiju za albanske političke zatvorenike.

Predstavnici crnogorskih partija Albanaca u Crnoj Gori razgovarali su sa albanskim predsednikom protekle nedelje u Hotelu "Avala" u Budvi, tokom njegove dvodnevne posete Crnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Gori.

Topi je, kako pišu mediji, od albanskih političkih lidera zatražio da se udruže u jedinstveni politički blok, ocenjujući da bi to podrazumevalo kraj svih razmirica i podela među Albancima u Crnoj Gori

Puštanje iz zatvora

Pedstavnik koalicije "Perspektiva" Vaselj Siništaj rekao je, u intervjuu podgoričkom "Danu", da je s poslanikom i koalicionim partnerom Amirom Holajom od Topija tražio da utiče na puštanje iz zatvora albanskih političkih zatvorenika, decentralizaciju i autentičnu zastupljenost Albanaca u crnogorskom institucijama.

"Prva tema je bila pitanje albanskih političkih zatvorenika u Crnoj Gori, sa akcentom na uhapšene u policijskoj akciji "Orlov let", zbog sumnje da su, navodno, pripremali terorističke akcije", objasnio je Siništaj. On je kazao da je od Topija tražio da utiče da, shodno ustavnim ovlašćenjima, predsednik Vujanović odluči o njihovoj amnestiji.

Drugi zahtev, rekao je Siništaj, jeste da se spreči tendencija da se vlast pod firmom decentralizacije još više centralizuje.

"Nisam pominjao status Tuzi, već Malesije, koja je prostor od 250 kvadratnih kilometara. Time se obesmišljava teza da Tuzi ne mogu da budu opština, jer nisu ekonomski održivo područje", kazao je Siništaj. On je dodao da je zahtev Topiju bio da od Vlade Crne Gore traži da se u Malesiji stvori lokalna samouprava.

Treća tema razgovora, kazao je on, bila je pitanje autentične zastupljenosti Albanaca u Crnoj Gori. Siništaj smatra da je zakonska infrastruktura neadekvatna, ili je uopšte nema, i tvrdi da je Topiju rekao da su Albanaci u Crnoj Gori pred velikim izazovom - izradom novog izbornog zakonodavstva.

Organi uprave

"Tražili smo da Albanija pomogne da u Crnoj Gori budemo autentično zastupljeni u organima uprave, sudstvu, tužilaštvu, organima predstavljanja, da nam se da pravo da ističemo naše simbole i da budemo potpuno integrisani u crnogorsko društvo", rekao je Siništaj.

On kaže da od Topija nisu dobili precizne odgovore za postavljene zahteve, ali je uveren da će ta pitanja biti predmet diplomatske komunikacije između zvanične Tirane i Podgorice u narednom periodu.

Topi je, u budvanskom hotelu "Avala", razgovarao sa svim predstavnicima albanskih političkih partija, ministrom za ljudska i manjinska prava i liderom DUA Ferhatom Dinošom i predednikom Demokratskog saveza Mehmetom Bardhijem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.