Albanci sa juga ruše ustavni poredak Srbije!

Izvor: Press, 01.Nov.2010, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci sa juga ruše ustavni poredak Srbije!

Predsednici opština Preševo i Bujanovac Ragmi Mustafa i Jonuz Musliju, kao i potpredsednik SO Preševa Orhan Redžepi pozivanjem na formiranje velike Albanije direktno ruše ustavni poredak Srbije, ističu za Press pravni stručnjaci. Oni apeluju na Vladu Srbije i tužioca da reaguju i kazne albanske ekstremiste. Čelnici Preševa i Bujanovca u subotu su u Tirani prisustvovali promociji „Liste prirodne Albanije" Koče Danaja, bivšeg savetnika trojice >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << albanskih premijera, koji se zalaže za „jedinstvenu državu Albanaca na Balkanu koja bi trebalo bi da bude formirana do 2013. Prema ovoj ideji, veliku Albaniju činili bi Albanija, Kosovo i delovi Srbije, Makedonije, Crne Gore i Grčke. Orhan Redžepi na ovom skupu je čak rekao i da je „Preševska dolina u pravom smislu reči najokupiranija teritorija od svih albanskih krajeva na Balkanu".Našim parama cepaju Srbiju
Bivši sudija Ustavnog suda Srbije Zoran Ivošević kaže da je ovakvo ponašanje čelnika opština Preševa i Bujanovac suprotno Ustavu Srbije.
- Da li je to delikt mišljenja, cepanje države u njihovim glavama, ili ima i osnova za krivično delo mora da ispita i odgovori tužilaštvo. Smeta mi što se naši državljani uz to i državni službenici zalažu za neku Albaniju. Da li je normalno da primaju plate iz budžeta države koju bi da cepaju?! To je neshvatljivo! Prava drskost! Država mora da reaguje i osudi sramno ponašanje - smatra Ivošević.
Bivši republički tužilac Siniša Simić kaže da bi Vlada Srbije morala jasno da im stavi do znanja da se politička mišljenja predstavnika opština sa juga Srbije kose sa Ustavom i da nikakvim političkim metodama ne mogu da odvajaju delove Srbije „koja ih hlebom hrani". Profesor ustavnog prava Bogoljub Milosavljević kaže da tužilaštvo mora ozbiljno da reaguje.
- Mora da se ispita da li se takvim stavovima čini neko krivično delo, izaziva verska ili nacionalna mržnja i netrpeljivost, narušava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Nezavisno od tužilaštva, Vlada bi morala da im poruči da takve aktivnosti nisu dozvoljene - navodi Milosavljević.
Halimi: Folklor i jeftini politički poeni
S druge strane, predsednik PZDD i jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Riza Halimi tvrdi da je reč o najobičnijem „folklorizmu i prikupljanju jeftinih političkih poena".
- Kočo Danaj u Tirani nema politički značaj, jer ne predstavlja nijednu političku strukturu i u tom smislu razgovor na temu položaja Albanaca u regionu bilo je više političko razglabanje - kaže Halimi.
Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović tvrdi da koncept velike Albanije nikada nije prestao da postoji, ali da u praksi ne može nikada da zaživi jer za tako nešto ne može biti saglasnosti političkih snaga u Evropi i svetu.
- Kad god je kakva incidentna situacija, ili kad god se događaju neke velike političke tenzije, pojavi se koncept velike Albanije. Taj koncept može da posluži kao zamena tokom sledećih izbora zbog nagomilanih socijalnih problema na koje kosovska vlada nije mogla da odgovori - kaže Ivanović.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.