Izvor: RTS, 22.Avg.2022, 07:21

Albanci sa juga Srbije odlučili da učestvuju u popisu stanovništva

Prvog oktobra počinje popis stanovništva na teritoriji Srbije, a već je završen konkurs za prijavu popisivača. Albanci sa juga Srbije 2011. godine bojkotovali su popis. Ove godine će, kažu, učestvovati u njemu.
Sastali su se i dogovorili lideri političkih partija iz Bujanovca i Preševa i predstavnici Nacionalnog saveta Albanaca - učestvovaće u popisu stanovništva.

"Očekujem da kroz proces selektovanja inspektora i kroz proces selektovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << popisivača, da će se svi uslovi koji su bili postavljeni popuniti. Da će imati popisivača Albanaca i da će formulari biti na albanskom jeziku i da će omogućiti da se upišu svi građani Republike Srbije, što znači i građani albanske nacionalne pripadnosti", kaže Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Bujanovcu.
I Albanci stanovnici Bujanovca i Preševa su saglasni, žele da znaju koliko ih ima u ove dve opštine.
"Izaći ćemo svi i da vidimo koliki je naš broj, valjda treba da se zna", kaže jedan od stanovnika koje je RTS anketirao.
Popisani će biti i oni koji su na privremenom radu u inostranstvu ili trenutno nisu kod kuće. Njihove lične podatke moći će da daju rođaci, pa čak i komšije.
Završen je konkurs i testiranje popisivača, septembra počinje njihova obuka.
"U Opštini Bujanovac treba da bude ukupno 90 popisivača i 18 kao rezerva. Četiri dana smo imali sada testiranje kandidata, imamo 108 koji su testirani, prošli su", ističe Nasim Redžepi, načelnik opštinske uprave u Bujanovcu.
U Opštini Preševo 130 osoba prijavilo se za popisivače, a neophodno je 97. U toj opštini ima 23 sela u kojima žive uglavnom Albanci.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SADA BEZ BOJKOTA Albanci odlučili da učestvuju u popisu stanovništva

Izvor: Blic, 22.Avg.2022

Prvog oktobra počinje popis stanovništva na teritoriji Srbije, a već je završen konkurs za prijavu popisivača. Albanci sa juga Srbije 2011. godine bojkotovali su popis. Ove godine će, kažu, učestvovati u njemu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.