Izvor: Politika, 13.Jan.2013, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci s juga Srbije traže pomoć Tirane

Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, posle zajedničke sednice, zatražili su od Albanije da se u rešavanje problema Preševske doline uključe i međunarodne institucije i usvojili političku deklaraciju protiv uklanjanja spomenika u centru Preševa, podignutog pripadnicima OVPMB-a.

Kako je preneo Tanjug, deklaracija sadrži 10 zaključaka, među kojima je i da Skupština albanskih odbornika poziva vlade Albanije i Kosova da utiču na vlasti u Srbiji i podstiču početak dijaloga >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << s „legitimnim političkim predstavnicima Preševske doline”.

Skupština albanskih odbornika takođe poziva međunarodne institucije UN, NATO, Oebs, Savet Evrope i EU da ohrabre Vladu Srbije za dalji dijalog sa legitimnim predstavnicima Albanaca.

Odbornici su zatražili od Vlade Albanije da problem Preševske doline uključi u međunarodne institucije. Vlada Srbije i Vlada Kosova pozvani su da razmatraju rešavanje problema Preševske doline po načelu reciprociteta u Briselu, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Među zaključcima su i pravo Albanaca da upotrebljavaju svoje simbole koji izražavaju nacionalni identitet i suprotstavljaju se svakom nasilnom obliku uklanjanja simbola, uključujući i sporni spomenik u Preševu.

Skupština, kako se navodi, smatra teškom provokacijom podizanje spomen-obeležja pripadnicima Žandarmerije na jugu Srbije i osuđuje pretnje državnih zvaničnika Srbije.

Na skupštini nije bilo predstavnika vlada Beograda i Prištine, kako je najavljeno, kao ni predstavnika međunarodnih organizacija i stranih diplomatskih predstavništava.

Sednica je održana u zgradi Skupštine opštine, ispred koje je Trg palih boraca sa spornim spomenikom čije je uklanjanje zatražila država Srbija, na kome je 27 imena Albanaca poginulih od kraja bombardovanja NATO-a u junu 1999. do 31. maja 2001. godine, kada je okončan etnički sukob na jugu Srbije.

Predsedavajući sednice, predsednik Partije za demokratski progres Jonuz Musliu nije saopštio ukupan broj prisutnih odbornika, ali je bilo evidentno da sednici nije prisustvovalo svih 74 albanskih odbornika, jer u skupštinskoj sali nije bilo odbornika iz Medveđe, kao i nekoliko odbornika drugih stranaka.

Na skupu nisu bili strani ambasadori koje su Albanci pozvali, kao ni jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Riza Haljimi. Na sednicu nije pozvan niko iz republičkih vlasti.

Sednici je prisustvovalo i nekoliko članova Udruženja veterana rasformirane OVPMB i nevladinih organizacija.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je da bi nasilno uklanjanje spomenika poginulim pripadnicima OVPMB-a izazvalo institucionalnu krizu u opštinama Preševo i Bujanovac.

Mustafa je na konferenciji za novinare u Preševu kazao da će, ukoliko vlasti Srbije uklone spomenik u centru Preševa, preispitati kako će dalje funkcionisati saradnja albanskih vlasti na lokalu sa republičkim organima.

„Ukoliko se desi nasilno uklanjanje spomenika, uslediće moja neopoziva ostavka na mesto predsednika opštine Preševo, a nadam se da će tako biti i u Bujanovcu. Nema više nikakvog smisla sarađivati sa organima koji su rušili identitet Albanaca u Preševskoj dolini”, rekao je Mustafa nakon sednice svih albanskih odbornika iz tri opštine na jugu centralne Srbije.

Kako je prenela Beta, Mustafa je naveo da premeštanje spomenika na drugu lokaciju nije prihvatljivo za Albance.

Spomenik poginulim pripadnicima tzv. OVPMB i „Oslobodilačke vojske Kosova” podignut je 16. novembra prošle godine.

Stark: Pitanje spomenika unutrašnja stvar Srbije

Povodom deklaracije skupštine albanskih odbornika u Preševu u vezi sa pitanjem spomenika pripadnicima bivše OVK, u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država Tanjugu su ponovili da je to pitanje unutrašnja stvar Srbije. „Naša pozicija tim povodom nije promenjena.

SAD veruju da je pitanje spomenika unutrašnja stvar Srbije koju bi trebalo da rešavaju njeni izabrani predstavnici”, rekao je portparol ambasade SAD Stiven Stark.

M. A.

objavljeno: 13/01/2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.