Albanci odložili obnovu kuća u Mitrovici

Izvor: RTS, 08.Apr.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci odložili obnovu kuća u Mitrovici

Srbi iz naselja Brđani protestuju protiv namere pojedinih Albanaca koji su najavili početak obnove svojih kuća u ovom delu Kosovske Mitrovice. Početak radova odložen za sedam dana. Pojačane patrole Kosovske policijske službe i vojnici Kfora.

Za danas najavljeni radovi na obnovi pet kuća, čiji su vlasnici Albanci, u severnom delu Kosovske Mitrovice u naselju Brđani, nisu počeli, a prema podacima sa kojima raspolaže Kosovska policijska služba početak radova odložen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je za sedam dana, izjavio je komandir policijske stanice u severnom delu Kosovske Mitrovice Milija Milošević.

Srbi iz naselja Brđani okupili su se jutros u ovom mestu kako bi iskazali svoje neslaganje sa namerom pojedinih Albanaca koji su za danas najavili početak obnove svojih kuća u ovom delu Kosovske Mitrovice.

Predstavnik Srba iz Brđana Siniša Lazić izjavio je da će meštani nastaviti sa protestima i narednih dana jer kako je objasnio albanska strana želi da na silu obnovi pet spornih kuća.

"Meštani imaju podršku građana i predstavnika opštine i okruga. Protesti će biti nastavljeni sve dok ne bude dogovora u vezi sa ovim problemom", rekao je Lazić.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Nenad Topličević izjavio je da je predstavnicima Kfora predočen jasan stav srpske strane koja želi mirno rešenje ovog problema, ističući da bez dogovora povratak raseljenih neće biti moguć.

"Mi smo za mirno rešenje i ostaćemo istrajni u svojim zahtevima ni jedan sukob nije vredan žrtava,"rekao je Topličević naglašavajući da je predstavnicima UNMIK-a podneto oko 450 zahteva Srba koji žele da se vrate u južni deo Mitrovice koji je nastanjen kosovskim Albancima.

Pojačane patrole KPS-a i Kfora

Situacija u naselju Brđani u severnom delu grada bila je mirna, na terenu se mogu videti pojačane patrole Kosovske policijske službe i vojnici Kfora, a ovu oblast od ranih jutarnjih sati nadleću helihopter međunarodnih vojnih snaga.

Predstavnici Srba juče su u Kosovskoj Mitrovici razgovarali sa komandantom severnog sektora Kfora, francuskim generalom Filipom Bra, saopštivši mu razloge zbog čega se protive adaptaciji pet kuća u naselju Brđani čiji su vlasnici Albanci.

Objasnili su da je reč o bezbednosnim rizicima i istakli da su predstavnici Kfora nametali stav da se mora omogućiti adaptacija tih kuća.

Odgovornost za eventualne incidente do kojih može doći u naselju Brđani,snosiće pripadnici Kfora, upozorili su oni nakon sastanka.

Krajem prošle godine u sukobu koji je eskalirao u naselju Brđani u severnom delu Kosovske Mitrovice povređeno je petoro Srba.

Tuča između Srba i Albanaca izbila je kada je nekoliko Albanaca u pratnji Kfora došlo u ovaj deo grada želeći da počne obnovu svojih kuća koje su stradale tokom sukoba 1999. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Odložena obnova albanskih kuća u Mitrovici

Izvor: Mondo, 08.Apr.2009

Najavljeni radovi na obnovi pet albanskih kuća u naselju Brđani u severnom delu Kosovske Mitrovice odloženi su za nedelju dana zbog protesta Srba, javlja Kontakt plus radio iz Kosovske Mitrovice.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.