Alavi najavljuje otvaranje Iraka

Izvor: RTS, 27.Mar.2010, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alavi najavljuje otvaranje Iraka

Partija "Irakija" na čelu sa Ijadom Alavim, nakon pobede na parlamentarnim izborima otvorena za saradnju i formiranje vlade kojom će biti uspostavljene jače veze sa susednim zemljama. Irački narod odabrao "Irakiju" da bi započeo pregovore, rekao Alavi.

Ijad Alavi, čija je koalicija "Irakija" pobedila na parlamentarnim izborima u Iraku, izjavio je da je otvoren za saradnju sa svim partijama i da želi brzo formiranje vlade kojom će biti uspostavljene jače veze sa susednim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemljama.

"Irakija je odlučila da bude otvorena za sve snage, počevši od "Pravne države" premijera Al-Malikija", rekao je Alavi i dodao da "Irak ne pripada bilo kome ili bilo kojoj strani već svim Iračanima".

Alavi, sekularni šiit, koji se na mestu premijera Iraka nalazio od 2004. do 2005. godine, nakon američke invazije na Irak i rušenja režima Sadama Huseina, osvojio je sa svojom listom 91 mesto u parlamentu, dok je koalicija sadašnjeg premijera Nurija al-Malikija "Pravna država" osvojila 89 mesta.

"Nadamo se da ćemo formirati vladu što je pre moguće. Irački narod odabrao je "Irakiju" da započne pregovore o formiranju vlade sa drugim partijama u skladu sa Ustavom", rekao je Alavi.

Pošto nijedna partija nema kapacitete za samostalno formiranje vlade, pristupiće se koalicionim pregovorima.

Zvaničnici Al-Malikijeve koalicije i trećeplasirane na izborima, Iračke nacionalne alijanse (INA), bliske Iranu, tvrde da su već započeli pregovore.

Dve partije zajedno imaju 159 mesta u parlamentu, nešto manje od potrebne većine. Irački parlament ima 325 poslaničkih mesta.

Dok su Al-Maliki i INA bliži Iranu i šiitima, Alavi želi unapređenje odnosa sa arapskim zemljama, jačanje političkih i ekonomskih veza sa susedima i prevazilaženje dugogodišnjih graničnih sporova sa Iranom i Kuvajtom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.