Alarmantno stanje u onkologiji

Izvor: B92, 13.Nov.2012, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alarmantno stanje u onkologiji

Beograd -- Ministarka Slavica Đukić Dejanović kaže da je u onkologiji stanje alarmantno jer se stopa smrtnosti onkoloških bolesnika povećava brže nego u drugim zemljama.

"Ocenili smo da je alarmantno stanje u onkologiji, jer se stopa smrtnosti zaista povećava brže nego u drugim zemljama", rekla je ministarka zdravlja i dodala da je neophodan drugačiji prilaz strategiji rada sa onkološkim bolesnicima.

Ona je nakon sednica Odbora za zdravlje i porodicu u Skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije rekla novinarima da će resorno ministarstvo izdvojiti jednu milijardu dinara za poboljšanje onkološke opreme koja je u lošem stanju, odnosno nabavku novih linearnih akceleratora.

"Nabavka opreme je u toku", rekla je DJukić Dejanović i dodala da se približava kraj kalendarske godine zbog čega se pravi plan stručnog

snabdevanja opremom, lekovima i sanitetskim materijalom u kojem moraju da učestvuju direktori instituta i kliničkih centara.

Ona je kazala da je neophodno da zahtevi budu realni, što može da izdrži finansijski sistem, a što je prioritet pacijenata.

"U ovom momentu neće biti proširenja Onkološkog instituta, moramo se skoncentrisati na kadar, opremu i bolju organizaciju rada, a ne na prostor", navela je Đukić Dejanović.

Predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka Slobodan Čikarić rekao je na sednici Odbora za zdravlje i porodicu da će sledeće godine u Srbiji biti otkriveno 40.000 novoobolelih od tumora u Srbiji.

Prema njegovim rečima, 2010. godine je u Srbiji registrovana 37.400 novoobolelih od karcinoma, i odnosu na 2001. godinu taj broj se povećao za 20 odsto.

Čikarić je ukazao da mora da se posveti više pažnje pravilnim načinima lečenja onkoloških bolesnika i ocenio da terapija citostaticima nije uvek pogodna za pacijente sa solidnim malignim tumorima, jer može da izazove kontraefekat i pogorša stanje pacijenta.

On je naveo da je u Srbiji u prethodnom periodu zabeležen porast lečenja citostaticima, a da pad učešća radioterapije opada.

"Zemlja Srbija će sa radioterapijom još malo pa doći na nivo afričkih zemalja, a mi hoćemo u Evropsku uniju", rekao je Čikarić i dodao da su podaci poražavajući kada je reč o onkologiji u Srbiji.

Predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu Dušan Milisavljević takodje je ocenio da je u Srbiji teška situacija sa onkološkim bolesnicima i kao primer naveo je duga čekanja za patohistološke nalaze i početak primene terapije.

"Taj problem je u većini centara u Srbiji, a direktori, možda, u strahu da ne budu smenjeni, ne traže pomoć. Moramo da nadjemo način za pomoć pacijentima", rekao je Milisavljević.

On je ukazao da je neophodna nabavka opreme linearnih akceleratorskih sistema kojih u Srbiji ima 12, a čiji broj treba da se udvostruči.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SĐD: Stanje u onkologiji alarmantno!

Izvor: Telegraf.rs, 13.Nov.2012

- Stopa smrtnosti u Srbiji se povećava brže nego u drugim zemljama - kaže ministarka zdravlja i dodaje da je neophodan drugačiji prilaz strategiji rada s onkološkim bolesnicima

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.