Al - kaida pomaže Talibanima: Posle ubistava u prethodnim mesecima utočište našli u Avganistanu

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2020, 17:05

Al - kaida pomaže Talibanima: Posle ubistava u prethodnim mesecima utočište našli u Avganistanu

Ovo je izveštaj Ujedinjenih nacija.

 Talibani u Avganistanu i dalje održavaju bliske veze sa teroristickom mrežom Al-kaida, uprkos potpisivanju mirovnog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama u kome su se obavezali na borbu protiv ekstremističkih grupa, navodi se u izveštaju koji su danas objavile Ujedinjene nacije.

Pobunjenici su odmah ocenili izveštaj neosnovanim i punim predrasuda.

Sporazum između SAD i talibana, potpisan u glavnom gradu Katara >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Dohi krajem februara, trebalo je da omogući američkim trupama da postepeno napuste Avganistan posle 19 godina i otvori put za unutaravganistanske pregovore koji bi oblikovati političku budućnost zemlje.

Prema tom sporazumu, talibani su se obavezali da će se boriti protiv drugih terorističkih grupa, uključujući Al-kaidu, koju su nekada podržavali i sprečavati ekstremiste da koriste teritoriju Avganistana da bi izvodili napade na Ameriku.

Komitet UN koji stoji iza izveštaja naveo je da je nekoliko značajnih pripadnika Al-kaide ubijeno tokom prethodnih meseci, ali da je jedan broj istaknutih lidera grupe, koju je nekada vodio Osama bin Laden, ostalo u Avganistanu.

U izveštaju se navodi da oni održavaju vezu sa mrežom Hakani, saveznikom talibana i da i dalje imaju značajnu ulogu u operacijama talibana.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid izdao je saopštenje na engleskom jeziku u kome osuđuje izveštaj UN.

Talibani, kako je rekao, u skladu sa sporazumom iz Dohe nikome neće dozvoliti da koristi tlo Avganistana protiv bilo koga drugog ili da održava kampove za obuku ili koristiti avganistansko tlo za prikupljanje sredstava protiv drugih.  

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.