Al Zavahiri na čelu Al Kaide

Izvor: Southeast European Times, 17.Jun.2011, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Al Zavahiri na čelu Al Kaide

Ajman Al Zavahiri, koji je postavljen za novog lidera Al Kaide u četvrtak, jedan je od najtraženijih terorista na svetu.

17/06/2011

(Rojters, RTE – 17.6.2011; BBC, CNN, Los Anđeles tajms, Vašington post, Skaj njuz, Gardijan, ABC onlajn, CBS njuz, RFE/RL – 16.6.2011; FBI)

Egipatski lekar, koji je kasnije postao terorista, Ajman Al Zavahiri imenovan je u četvrtak (16. juna) za novog lidera mreže Al Kaida, nakon smrti Osame bin Ladena prošlog meseca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << />
To je objavljeno u saopštenju u kojem se upozorava da će grupa nastaviti sveti rat protiv Sjedinjenih Država i njenih saveznika pod rukovodstvom novog lidera.

Analitičari, međutim, postavljaju pitanje da li će Zavahiri biti u stanju da održi labavo utemeljenu globalnu mrežu Al Kaida, u svetlu unutrašnjih raskola i konkurencije koju predstavljaju sve istaknutiji ogranci u Jemenu i Severnoj Africi.

U međuvremenu, narodne pobune i zahtevi za demokratijom i osnovnim pravima na Bliskom istoku pokazali su da su se ljudi širom regiona okrenuli protiv nasilne taktike Al Kaide, u korist građanske neposlušnosti i mirnih protesta. Zbog toga Al Kaidina poruka svetog rata protiv Zapada nema veliki značaj za stanovništvo koje se bori protiv autoritarnih režima kod kuće i pogoršanja socijalno-ekonomskih uslova.

Po mišljenju nekih eksperata za borbu protiv terorizma, Zavahiri, koji nije ni harizmatičan kao njegov prethodnik, niti uživa takav ugled kod članova te grupe, bi mogao da razmotri načine za jačanje svog imidža unutar organizacije. Stoga bi, u početku, mogao da postane opasniji, upozoravaju neki.

„Zavahiri će svakako pokušati da dokaže svoje namere insistiranjem na napadima i osvetama, istovremeno pronalazeći načine da iskoristi haos i razočaranje nastale nakon Arapskog proleća -- sa fokusom, bez sumnje, na Egipat“, rekao je Huan Zarejt, koji je bio savetnik za borbu portiv terorizma predsednika Džordža V. Buša, a prenosi Los Anđeles tajms.

Komentarišući Zavahirijevo postavljenje na mesto lidera Al Kaide u četvrtak, admiral Majk Malen, načelnik Združenog generalštaba Američke vojske, rekao je da će se on suočiti sa istom sudbinom kao njegov prethodnik.

„S obzirom da smo pokušavali i da uhvatimo i da ubijemo i uspeli da ubijemo bin Ladena, svakako ćemo učiniti isto sa Zavahirijem“, rekao je on.

Zavahiri, koji puni 60 godina u nedelju, puno godina je bio bin Ladenova desna ruka, kao i glavni ideolog Al Kaide i drugi čovek organizacije.

Zavahiri je rođen u uglednoj porodici više srednje klase u Kairu, gde se obrazovao za očnog hirurga. Krajem sedamdesetih postao je jedan od osnivača Egipatskog islamskog džihada (EIJ), organizacije koja se protivila sekularnom režimu zemlje i trudila se da ga zbaci nasilnim putem.

Egipatske vlasti uhapsile su ga nakon atentata na predsednika Anvara Sadata od strane islamskih militanata 1981. godine. On je oslobođen nakon tri godine provedene u zatvoru, a potom je otišao u Pakistan 1984. godine da bi se borio protiv sovjetske okupacije u Avganistanu. U tom periodu je, kako se smatra, prvi put upoznao bin Ladena.

Njih dvojica su 1988. osnovali Al Kaidu u Pešavaru, gradu na severozapadu Pakistana i u to vreme bazi antisovjetskog otpora. Oni su kasnije isplanirali bombaške napade na američke ambasade u Tanzaniji i Keniji, koji su se odigrali 1998. godine i u kojima je preko 220 osoba poginulo, dok je više hiljada povređeno.

Zavahiri, čiji se EIJ, kako se misli, spojio sa Al Kaidom 1998, takođe je, veruje se, jedan od glavnih planera samoubilačkog bombaškog napada na američki razarač US Kol kod obale Jemena 2000. godine i „mozak“ koji stoji iza napada 11. septembra u Sjedinjenim Državama.

Sjedinjene Države, koje su protiv njega podigle optužnicu zbog njegove navodne uloge u bombaškim napadima 1998. na ambasade zemlje u istočnoj Africi, ponudile su nagradu od 25 miliona dolara za informacije koje će dovesti direktno do njegovog hapšenja ili osuđivanja.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.