Al Kaida osumnjičena za pucnjavu ispred američkog konzulata u Istanbulu

Izvor: Southeast European Times, 10.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Al Kaida osumnjičena za pucnjavu ispred američkog konzulata u Istanbulu

Naoružane osobe napale su američki konzulat u Istanbulu, izazvavši smrtonosni oružani obračun. Poginula su trojica napadača i trojica policajaca.

10/07/2008

Ahmet Gormez za Southeast European Times iz Istanbula -- 10/07/08

Naoružani napadači za koje se sumnja da su povezani sa Al Kaidom otvorili su vatru na policijski kontrolni punkt ispred američkog konzulata u Istanbulu u sredu (9. jul) oko 11 sati pre podne. Turski policajci koji obezbeđuju konzulat >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << uzvratili su vatru, a u pomoć su im pritekla i dva saobraćajna policajca. Ta dva policajaca i policajac koji je bio stacioniran na kontrolnom punktu su poginuli. Policija je u razmeni vatre, koja je, kako se izveštava, trajala pet ili šest minuta, ubila tri napadača.

Guverner Istanbula Muamer Guler izjavio je da je bilo četiri napadača. Policija je prilikom uzvraćanja vatre ubila trojicu njih, ali je četvrti pobegao u sivom automobilu. Guler je rekao da su dvojica od trojice ubijenih napadača turski državljani, a identitet trećeg još nije utvrđen.

Guler je ulaz koji je bio na meti identifikovao kao mesto za podnošenje zahteva za vize, ukazujući da su teroristi, s obzirom da je konzulat dobro obezbeđen, napali znajući da ne mogu da uđu unutra.

Turska policija sumnja da je Al Kaida povezana sa napadom, izvestili su turski mediji. Prema pisanju dnevnika Sabah, trojica napadača imali su veze sa avganistanskim ogrankom Al Kaide, koji je postao poznat po bombaškom napadu na voz u Madridu 2004. godine.

Turski dnevnik Milijet izvestio je da su napadači verovatno planirali da brzo pobegnu, ali su im dvojica saobraćajnih policajaca blokirala putanju bekstva i osujetili ih došavši u pomoć na kontrolni punkt.

Prema dopisniku novinske agencije Dogan Gokanu Danadžiju, koji je gledao snimke koje je zabeležila bezbednosna kamera, teroristi su se pojavili sa parkinga u blizini konzulata. Iskočili su iz svog automobila pucajući na saobraćajne policajce i trčeći oko 50 metara do kontrolnog punkta.

Enis Jilmaz, jedan od očevidaca, kaže: "Videli smo automobil u pokretu, a onda smo čuli pucnjavu". Drugi očevidac Husein Tuzmen je rekao: "Iz straha sam skočio u frižider".

Tursko ministarstvo inostranih poslova oštro je osudilo napad. Ankara je, kako se izveštava, povećala bezbednosne mere za američke misije i njihovo osoblje.

Američki ambasador u Turskoj Ros Vilson osudio je "očigledan čin terorizma" usmeren protiv Sjedinjenih Država.

"Osobe koje su izgubile život su turski državljani i veoma smo tužni zbog toga", rekao je Ros Vilson novinarima u Ankari. "Nećemo na bilo koji način biti zastrašeni teroristima koji žele da napadnu nas ili američko-turske odnose".

"Turska policija reagovala je brzo i efektivno. Duboko smo im zahvalni na poslu koji obavljaju da bi zaštitili zvanične objekte američke vlade ovde", rekao je Vilson. "Naravno, sada je neprikladno spekulisati o tome ko je ovo mogao da uradi ili zašto. ... Naše zemlje će se zajednički suprotstaviti ovome, kao što smo radili i u prošlosti."

Očekuje se da će se američka državna sekretarka Kondoliza Rajs sastati sa turskim ministrom inostranih poslova Alijem Babačanom povodom napada.

"Pre svega, Sjedinjene Države očigledno duboko žale zbog žrtava i upućujemo saučešće porodicama onih koji su poginuli", rekla je Rajs u sredu. "Znam da su među poginulima i neki policajci i mi veoma cenimo ono što je jasno bila brza i odgovarajuća reakcija vlade kako bi se rešila bezbednosna situacija ispred našeg konzulata."

Uprkos spekulacijama da se to neće desiti, turski premijer Redžep Tajip Erdogan otputovao je u sredu u zvaničnu posetu Iraku. Do poslednjeg momenta bilo je neizvesno da li će Erdogan otputovati -- državni ministar Besir Atalaj ranije je saopštio da zbog tekuće istrage napada i potrebe da se prisustvuje sahranama policajaca, on i Erdogan neće moći da odu u Irak.

Erdogan će se u Bagdadu, kako se očekuje, sastati sa najvišim iračkim zvaničnicima, uključujući predsednika Džalala Talabanija i premijera Nurija Al Malikija.

Nastavak na Southeast European Times...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TURSKA TRAGA ZA ČETVRTIM NAPADAČEM

Izvor: Press, 10.Jul.2008

Policija je juče uhapsila četvoro ljudi povezanih sa napadom na američki konzulat u Istanbulu, u kome su poginuli trojica turskih policajca i trojica napadača, ali još jedan terorista nije pronađen. . Turska policija uhapsila je juče četvoro osumnjičenih u vezi sa napadom...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.