Al Kaida cilja na Irak

Izvor: RTS, 09.Jan.2012, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Al Kaida cilja na Irak

Ogranak Al Kaide u Iraku preuzeo je odgovornost za atentat na iračkog premijera Nurija al Malikija i još desetine terorističkih napada tokom 2011. godine.

Pripadnici terorističke grupe "Islamska država Irak" (ISI) preuzeli su odgovornost za pokušaj atentata na premijera Nurija al Malikija i predsednika skupštine Iraka, kada su postavili bombu ispred zgrade parlamenta u novembru 2011. godine.

U dve eksplozije u Bagdadu poginulo je najmanje 15 šiitskih hodočasnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a 52 je ranjeno, izjavili su predstavnici policije.

Bombe postavljene u automobile eksplodirale su u predgrađima na jugozapadu i severu Bagdada, prenela je agencija Rojters.

U saopštenju grupe ISI koja je ogranak Al Kaide za Irak, navodi se da preuzimaju odgovornost i za pokušaj samoubilačkog napada na ministra unutrašnjih poslova i za još desetine napada i atentata.

"Glava iranskog projekta u Iraku bila je meta mučenika iz naših redova. Hteli smo da napadnemo glavu zmije", navodi se u saopštenju grupe koje je postavljeno na džihadističkom forumu Honein, prenela je agencija Frans pres.

Dvoje ljudi je poginulo, a jedan poslanik je ranjen u samoubilačkom napadu 28. novembra kada su meta napada bili premijer Nuri al Maliki i predsednik skupštine Osama al Nudzaifi.

"U terenskom vozilu koje je vozio bombaš samoubica nalazilo se 20 kilograma eksploziva kućne izrade", rekao je tada portparol bezbednosnih službi Bagdada Kasim Ata.

Decembarski napad na ministra unutrašnjih poslova inicirao je sukob u vladi između sunita i šiita, čiji se kraj još ne nazire, a koji preti da preraste u građanski rat.

Iračke bezbednosne snage su prošlog petka uhapsile finansijskog šefa "Islamske države Irak" navodeći da su time uspeli da spreče terorističke napade Al Kaide u gradu Kirkuk.

Bezbednosni stručnjaci tvrde da Al Kaida nema više jako uporište u Iraku kao 2006. i 2007. godine, ali da i dalje može da započne sukobe između manjinskih muslimana sunita i većinskih muslimana šiita u ovoj zemlji.

Napadi na većinske šiite u Iraku eskalirali su nakon sukoba premijera Iraka Nuri al Malikija (šiit) i potpredsednika zemlje Tarika al Hašemija (sunit), nakon povlačenja američkih trupa iz Iraka, početkom decembra 2011. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.