Aktivisti Ne damo Jadar u Vladi tražili trajnu zabranu iskopavanja litijuma

Izvor: VOA, 24.Jan.2022, 17:13

Aktivisti "Ne damo Jadar" u Vladi tražili trajnu zabranu iskopavanja litijuma

Aktivisti udruženja "Ne damo Jadar" iz Gornjih Nedeljica sastali su se u Vladi sa premijerkom Anom Brnabić, povodom odluke Vlade da poništi dogovor sa kompanijom Rio Tinto. Predsednik tog udruženja Zlatko Kokanović kazao je da su od premijerke tražili da se donese Zakon o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma i bora u Srbiji. „Brnabić je rekla da zbog izbora ne može da se donese zakon, ali zahtev nije eksplicitno odbačen“, rekao je Kokanović, prenosi N1. Oni su tražili i da se na terenu utvrde razmere štete koju je, istraživanjima, načinila kompanija Rio Tinto. Premijerka je, pred sastanak sa ekološkim aktivistima, ponovila da je Vlada ukiranjem uredbe o prostornom planu za projekat "Jadar" praktično stavila tačku na najavljenu izgradnju rudnika litijuma. "Ukinut je prostorni plan, ukinuta je radna grupa, već sutradan su ukinuti svi akti u vezi sa Rio Tintom u smislu dozvola, dobili smo za to potvrdu i od Ministarstva građevine, ministarstava rudarstva i ekologije. Sve ostalo su laži. Nemam nameru više da se bavim time", rekla je Brnabić, prenosi Fonet. Ona je rekla da kompanija "Rio Tinto" nema više istražna prava, niti se neka druga kompanija za to prijavila. Ekološki aktivisti su 22. januara iz Vlade Srbije preuzeli dokumenta potpisana sa kompanijom Rio Tinto i najavili da će ih analizirati i videti da li ima nešto što im do sada nije poznato.  Oni su pozdravili odluku Vlade da raskine dogovor o projektu "Jadar", ali i najavili da neće odustati od zahteva da se trajno zabrani eksploatacija litijuma. Inicijativa "Kreni-promeni", koja paralelno vodi proteste sa istom temom, traži da se uvede moratorijum od 20 godina na eksploataciju litijuma i bora. Takođe, udruženja "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" i Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji zatražile su trajnu zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora na celoj teritoriji Srbije i brisanje istraživanja i eksploatacije litijuma i bora iz Prostornog plana Srbije, prenosi Fonet. Zahtevaju i da se područje oko Jadra, gde je Rio Tinto već radio istraživanja, vrati u pređašnje stanje, da im se hitno dostavi izveštaj o stnaju voda i zemljišta, traži se i procena uticaja svih rudarskih istraživanja u dolini Jadra sa Planom rekultivacije. Jedan od zahteva je i da se zemljište prenameni iz građevinskog u poljoprivredno, kao što je i bilo. Dva udruženja zahtevaju i da se istragom utvrdi krivična i materijalna odgovornost lica koja su zloupotrebila službeni položaj donošenjem Prostornog plana područja posebne namene za projekat „Jadar“, protivno zakonima Srbije.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Rojters: Ništa dobro za Rio Tinto posle odluke Vlade Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2022

Kompanija Rio Tinto ima samo loše opcije dok pokušava da spasi projekat iskopavanja litijuma u Srbiji vredan 2,4 milijardi dolara koji je Vlada Srbije suočena sa ekološkim protestima otkazala prošle nedelje, ocenjuje agencija Rojters, navodeći da anglo-australijski rudarski gigant ima malo iskustva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.