Izvor: Piplmetar.rs, 28.Okt.2023, 05:30

Ako ste srednjih godina i ako ste na dijeti, činite dobru stvar za svoje zdravlje, sugerišu istraživanja

Ovim putem može se sprečiti demencija

Foto: Shutterstock


Svaka žena se barem jednom u životu susrela sa dijetom ili makar pomislila da je otpočne. Ako ste dama u srednjim godinama i vodite računa šta unosite u sebe i na nekoj ste vrsti dijete, onda znajte da radite dobru stvar za svoje zdravlje – a to je da štitite sebe od demencije.
Naime, kako je jedno istraživanje pokazalo, 14.000 žena u proseku oko 49 godina koje su bile >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << na dijeti za snižavanje krvnog pritiska, imale su 17 odsto manje šansi od gubitka pamćenja u kasnijem periodu života, piše „Newsweek„.
Ova dijeta je poznata kao „Dijetetski pristupi zaustavljanju hipertenzije“ ili DASH dijeta i uključuje visoku potrošnju biljne hrane bogate kalijumom, kalcijumom i magnezijumom, a malo zasićenih masti, holesterola, natrijuma i šećera.
Foto: Shutterstock


– Mnogi esencijalni hranljivi sastojci koji se nalaze u izobilju u povrću, voću, mahunarkama i orašastim plodovima imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva koja mogu da smanje krvni pritisak i poboljšaju neuronsku povezanost (zdravlje mozga) – kaže Iu Čen, profesor zdravlja stanovništva u Njujorku i viši autor studije.
Nalazi nove studije, objavljeni u časopisu „Alchajmerova bolest i demencija“, značajni su jer žene čine više od dve trećine ljudi sa Alchajmerovom bolešću, jednim od najčešćih oblika demencije.
– Sa više od 30 godina praćenja, otkrili smo da što je jača DASH dijeta u srednjim godinama, manje je verovatno da će se kod žena pojaviti kognitivni problemi kasnije u životu – dodao je Čen.
Na upitniku koji je dat ženama kao deo studije, bilo je šest pitanja koja su se bavila kognitivnim problemima, pretečom demencije. Ona su se odnosila na poteškoće u pamćenju nedavnih događaja, na muke da razumeju govornu instrukciju ili na zaboravljanje kako da se kreću u poznatim oblastima.
Svako od pitanja je pokazivalo na potencijalne probleme:
1. Nedavna promena u sposobnosti pamćenja stvari
2. Poteškoće pri pamćenju nedavnih događaja
3. Poteškoće pri pamćenju kratke liste stavki, kao što je lista za kupovinu
4. Poteškoće u razumevanju ili praćenje govornih uputstava
5. Poteškoće u praćenju grupnog razgovora ili zapleta u TV programu
6. Poteškoće u kretanju poznatim ulicama
Došli su do zaključka da osim što može sprečiti pojavu demencije, tako je i ova ishrana dobra generalno za stanje organizma.
(Telegraf.rs)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.