Mnogo se znojite? Trebalo bi da izbegavate ove namirnice

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 12:04

Mnogo se znojite? Trebalo bi da izbegavate ove namirnice

Iako mnogi smatraju da je znojenje neprijatno, to je sasvim normalna pojava i način na koji vaše telo reguliše temperaturu.

Znojenje je definitivno jedan manje lep proces organizma, ali ga je, nažalost, teško izbeći. Miris tokom znojenja može biti izuzetno neprijatan, posebno ako se na odeći koju nosite vide ogromne fleke. One se obično prvo pojavljuju ispod pazuha, ali se mogu pojaviti i na drugim mestima. To jest, mogu se pojaviti i kada vaša koža nema prostora za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << disanje.

Iako je to mnogima neprijatno, to je sasvim normalna pojava i zapravo način na koji vaše telo reguliše temperaturu. Takođe, znoj nema svoj miris kao što mnogi misle. Tek kada dođe u kontakt sa bakterijama na telu, znoj dobija oštar i neprijatan miris. Doktorka Lori Huper iz zdravstvene organizacije „The Natural Deodorant Co” navodi da znojenje igra važnu ulogu u održavanju normalnog zdravlja i pomaže našim telima da regulišu telesnu temperaturu i uklanjaju toksina. Ipak, postoje neke namirnice koje pojačavaju znojenje, pa ako želite da smanjite ovu pojavu, smanjite njihovu potrošnju, piše The Sun.

Zašto se znojimo?

Lori Huper iz kompanije "The Natural Deodorant Co" je rekla:

"Prvo, moramo da se znojimo. To igra važnu ulogu u održavanju normalnog zdravlja i pomaže našem telu da reguliše telesnu temperaturu, uklanjaju toksina i održavanju ravnotežu nivoa soli."

Uverite se da se redovno tuširate i nosite dezodorans sa sobom, jer on može pomoći u smanjenju neprijatnog mirisa.

Kako možete prestati da se mnogo znojite i izbegnete mrlje od znoja?

Evo nekoliko stvari koje možete učiniti da sprečite prekomerno znojenje.

Prvo, hrana koju treba izbegavati su jaki začini kao što su kari i čili. Naše telo reaguje na začinjenu hranu na isti način kao što reaguje na visoke temperature. Ove namirnice čine da se više znojite da biste rashladili telo. Osim toga, dr Huper navodi da treba izbegavati i kofein jer on stimuliše centralni nervni sistem i podstiče nadbubrežne žlezde da rade više.

Takođe, postoji još jedna stvar koju možete učiniti. U stvari, svi znamo da se znojimo kada vežbamo, ali više vežbanja zapravo može smanjiti količinu znojenja. Bićete oznojeni kada vežbate i nema šanse da to zaobiđete. Ali posle ćete se osećati manje pod stresom jer se vežbanjem luči endorfin. Endorfini snižavaju nivo kortizola, hormona odgovornog za stres, a samim tim i neželjene nuspojave koje dolazi sa anksioznošću, kao što je znojenje.

Pored toga, trebalo bi da se obučete i na odgovarajući način. Podrazumeva se da ako je napolju vruće, treba da nosite odeću koja odgovara tom vremenu. Što ste topliji, više ćete se znojiti, pa ako nosite debele materijale, možete očekivati da se znojite. Odlučite se za laganu odeću od prozračnog materijala koji će omogućiti da vazduh struji oko vašeg tela. Sniziće vašu temperaturu i pomoći vam da izbegnete mokre tačke ispod ruku. Takođe se držite podalje od tamne odeće jer vam postaje vruće - svetlija odeća reflektuje sunčevu toplotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.