Ako se Metju i Nikol sudare, Floridu čeka katastrofa

Izvor: B92, 07.Okt.2016, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako se Metju i Nikol sudare, Floridu čeka katastrofa

Obalu američke države Floride mogla bi da udare dva uragana, Metju, koji je opustošio Haiti, i Nikol, tropska oluja prerasla u uragan prve kategorije.

Kako javljaju američki mediji, prognoze su da će Metju nakratko udariti u Floridu, ali to nije najgore što može da se dogodi.

Posle formiranja uragana Nikol na Atlantskom okeanu, postoji mogućnost približavanja dve vazdušne mase i takozvanog Fudživarinog efekta.

Prema prvim prognozama, Metju je trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se, po udaru u Floridu, okrene prema Atlantiku, ali ukoliko dođe do kontakta dva uragana, situacija će biti drugačija.

Fudživarin efekat znači da dva centra uragana kruže jedan oko drugog i smanjuju udaljenost između područja niskog vazdušnog pristiska.

Ako se to dogodi u ovom slučaju, to bi značilo da će se Metju okrenuti nazad prema Floridi i ponovo udariti u obalu.

Uragan Metju je na Haitiju odneo živote 339 ljudi, a američki predsednik Barak Obama je proglasio vanredno stanje u tri američke države, pored Floride, uzbuna je proglašena u Džordžiji i Južnoj Karolini.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ako se "Metju" i "Nikol" sudare, Floridu čeka katastrofa

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Okt.2016

Obalu američke države Florida mogla bi da udare dva uragana, “Metju“ koji je opustošio Haiti i “Nikol“, tropska oluja prerasla u uragan prve kategorije...Kako javljaju američki mediji, prognoze su da će “Metju“ nakratko udariti u Floridu, ali to nije najgore što može da se dogodi...Poslije...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.