Ako počnemo da se ponašamo kao da je sve u redu, produžićemo agoniju

Izvor: B92, 03.Maj.2021, 10:48

"Ako počnemo da se ponašamo kao da je sve u redu, produžićemo agoniju"

Profesor doktor Stipan Jonjić rekao je da po njegovom mišljenju nema razloga za neko veliko opuštanje.

"Ako još jednom pogrešimo i počnemo da se ponašamo kao da je sve prerano, bojim se da ćemo produžiti agoniju", dodao je Jonjić

Sudeći po padu broja novoinficiranih, od gotovo 8.000 testiranih za vikend, manje od hiljadu je pozitivnih na kovid, sasvim je jasno da treći talas u Hrvatskoj opada.

Maturanti se vraćaju u školu, a broj od milion >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << građana koji su primili prvu vakcinu trebalo bi da se znatno povećava iz dana u dan.

Uprkos tome, prof. dr Stipan Jonjić sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Rijeci naglašava da pored optimizma treba zadržati i oprez.

"Broj uopšte nije mali, broj vikendom nije relevantan s obzirom na broj testova. Bolnice su i dalje pune pacijenata, puno ljudi umire. Po mom mišljenju, nema razloga za neko veliko opuštanje, ako grešimo što smo počeli prerano da delujemo. U redu, bojim se da ćemo produžiti agoniju. Skloniji sam da nastavim mere gde god je to moguće", rekao je prof. dr Stipan Jonjić.

Upitan da li misli da je ovo trenutak istine za hrvatsko zdravstvo i ministra Beroša, s obzirom na početak masovne vakcinacije, Jonjić je odgovorio da misli da se situacija sada donekle stabilizovala.

"Lako je stabilizovati situaciju kada imate puno vakcina, ona dolazi sada, ne znam detalje, ali vidim da je sve bolje. Neke druge prioritetne grupe, poput turističkih radnika, počele su da se vakcinišu, i počelo je više masovnih vakcinacija", kaže Jonjić.

Vakcina je, kaže, glavno oružje u borbi protiv pandemije

Dodao je da Hrvatska ima iskustva sa vakcinacijom iz bivše države, pa ako ima dovoljno vakcina, ne bi trebalo biti problem vakcinisati čitavu populaciju.

"EMA je dobila zahtev od kompanije Fajzer da registruje vakcinu za mlađu starosnu grupu, za decu uzrasta od 12 do 16 godina, što bi dodatno moglo biti vrlo važno pitanje, i nema razloga da se ne odobri", rekao je Stipan Jonjić.

Optimizam postoji, ali potreban je oprez jer je situacija u svetu, poput Indije, ponegde i dalje veoma teška, upozorava on.

"Ne znamo šta će se dogoditi kada neke od ovih virusnih varijanti iz Indije dođu u ove delove, da li ćemo imati češće reinfekcije. Srećom, imaćemo mnogo manje infekcija i smrtnosti, vakcina nas štiti na svaki način i je nezaobilazno oružje u borbi protiv pandemije", rekao je Jonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.