Ako parkirate ispod lipe, platićete papreno: Od toga može da vas spase samo jedna stvar!

Izvor: Telegraf.rs, 19.Jun.2017, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako parkirate ispod lipe, platićete papreno: Od toga može da vas spase samo jedna stvar!

Bez obzira na to što lipa ima blagotvorno dejstvo za razne zdravstvene probleme i stanja, ova biljka iz novčanika može da vam izbije između 200 i 1.000 evra u slučaju da se domogne vašeg automobila.

Naime, u njenom cvetu, listu i kori nalazi se lepljiva sluz, ali i tanin, etarsko ulje, heterozid, šećer, guma, vosak, žuta boja, manitol i tartarat koji u potpunosti mogu da unište vozilo i učine da za skidanje tog materijala potrošite pravo bogatstvo zbog neophodnosti poliranja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << pa čak i ponovnog farbanja vozila.

Lipa cveta tokom juna, tako da je upravo ovo period kada su perionice i auto-limarije krcate nezadovoljnim vozačima.

Koliko su motorizovani građani frustrirani zbog ulepljenog auta, najbolje pokazuju razne metode kojima su se poslužili kako bi očistili svog četvorotočkaša:

- Ne valja uljani razređivač jer "ujeda", mada se samo čini da je blag

- Samo benzin za pranje (tzv. apotekarski)

- Smole se rastvaraju alkoholom

- Opet etanolom ili izopropilenom, ali ne metanolom koji isto ujeda žešće

- Cif, odmašćivač za motor, radi i to ako ti ne smeta miris posle, Veniš može (probao...)

- Akrilni razređivač samo toliko da se skine smola, pa posle mleko za poliranje...

- Zapališ smolu, a posle uzmeš špaklu pa je sastružeš

- Mrlje od drveća se mogu očistiti sa polir-pastom ručno

- Probaj odstranjivač katrana (tar remover)

Printskrin: Youtube/Felbar Studio

Iz jedne auto-perionice rekli su za Telegraf da u slučaju da se ta organska materija, inače otporna na vodu, skine odmah, pranje pod jakim pritiskom može da pomogne i tada može da se prođe sa troškom od 10 do 15 evra. Ipak, ako se lepljiva smesa ne ukloni odmah, teško je "odlepiti" auto.

- Obično pranje ne bi urodilo plodom, jer je ta materija masna, zalepljena za lim, tako da je čišćenje pipav posao koji traje i po pet sati. Nekada je potrebno da se radi dekontaminacija, postupak sa glinom, pa i cena raste, a zaključno sa poliranjem usluga košta i preko 100 evra - rekao je radnik u jednoj beogradskoj perionici.

Iz auto-limarske radnje su nam rekli da ukupna cena ulepšavanja i farbanja celog automobila srednje kategorije (fiat punto, reno clio i sl.), iznosi od 400 do 600 evra, a kod jakih mašina i preko 900 evra.

- U zavisnosti od tipa mašine cene su raznolike, ali generalno za blatobran treba izdvojiti 70-80 evra, za krov 120-130 evra, gepek ili haubu 120 evra - zaključili su majstori.

Foto: pixabay.com

Zato, ukoliko nemate drugo rešenje, osim da parkirate ispod ili u blizini neke lipe, odmah ujutru operite auto - to je jedini spas i adekvatno rešenje ovog problema, jer u suprotnom, ako se tragovi "skore" i zapeku, neće vam pomoći ništa osim poliranja i farbanja celog četvorotočkaša, a to svakako, niko ne želi.

Takođe, može da pomogne cirada, ali u tom slučaju budite spremni da odvojite 15 minuta pre polaska i po povratku sa posla, kako biste imali dovoljno vremena da automobil pripremite za ostanak na parkingu, ili na vožnju.

Takođe, i ciradu ćete u tom slučaju morati da bacite veoma brzo, jer će i ona biti cela ulepljena. Cena ciradi košta oko 3.000 dinara, u zavisnosti od veličine auta i modela tj vrste cirade.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.