Ako padne Ukrajina, Rusi su na granici

Izvor: B92, 07.Dec.2023, 13:28

"Ako padne Ukrajina, Rusi su na granici"

Najviši češki zvaničnici – predsednik, premijer i šefovi oba doma parlamenta upozorili su građane da će se Rusija pojaviti na granici, ako Ukrajina izgubi rat.

Naime, češki zvaničnici su morali da se obrate građanima, ali i liderima opozicije, rekavši da podrška Ukrajini ne bi trebalo da ih "iritira", jer ona koči agresivnu politiku Rusije, a ako prestane, dobiće Rusiju na granici Slovačke.

"Šta znači naša pomoć Ukrajini? Znači podršku našoj bezbednosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podršku evropskoj bezbednosti, podršku stabilnosti u svetu. Kakav bi bio rezultat kada bismo prestali? Ako bismo prestali da pomažemo Ukrajini, dobili bismo Rusiju na granici sa Slovačkom", kazao je novinarima posle sastanka češkog državnog vrha premijer Petr Fijala.

Naglasio je da, iako Češka spada u vrlo oprezne zemlje kada je u pitanju predstojeća debata o povećanju višegodišnjeg budžetskog okvira Evropske unije, sledeće nedelje će podržati u EU predlog da se poveća budžet za pomoć Ukrajini.

"Podrška Ukrajini je za neke građane i neodgovorne političare iritirajući faktor. Treba neprestano da ponavljamo da je pomoć tu zbog bojazni od agresivne Rusije koja neće da poštuje međunarodni poredak, da će van okvira međunarodnog prava da deluje na svoje susede. Ako ne želimo da Rusija odlučuje ko će biti član koje međunarodne organizacije i kakvu će ko spoljnu politiku voditi, onda moramo da pomažemo Ukrajini", kazao je predsednik Češke Petr Pavel.

I češki predsednik i premijer naglasili su da su od pomoći pojedinačnih zemalja važnije pomoć iz SAD i od EU kao celine.

"Sa SAD i EU razgovaramo da je naš zajednički cilj da se Rusija ne inspiriše i ne stekne uverenje da uspeva i da ne krene u ostvarivanje svojih ciljeva", kazao je češki predsednik.

Češki najviši zvaničnici takođe su podržali ulazak Rumunije u šengenski prostor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fijala: Ako SAD i EU prestanu da pomažu Ukrajini dobićemo Rusiju na granici sa Slovačkom

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Dec.2023

Najviši češki zvaničnici, predsednik, premijer i šefovi oba doma parlamenta upozorili su danas građane i političare opozicije na redovnom sastanku državnog vrha u Pragu o spoljnoj politici da podrška Ukrajini ne treba da ih "iritira", jer ona koči agresivnu politiku Rusije a ako prestane, dobiće...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.