Izvor: Piplmetar.rs, 07.Dec.2023, 02:30

Ako ne možete da se odreknete Windows 10 OS-a, Microsoft će vam omogućiti da platite još tri godine dodatne podrške

Bezbednosne zakrpe na Windows 10 će stizati još neko vreme, ali posle tog perioda, kompanija Microsoft bi volela da joj platite kako biste dobijali ažuriranja.
Prvo, neke dobre vesti. Ako planirate da ostanete na Windows 10 još neko vreme, Microsoft će nastaviti pružanje podrške sve do 14. oktobra 2025. godine. Loša vest? Ako planirate da ostanete duže od toga i primate buduće sigurnosne nadogradnje, moraćete se prijaviti za program proširene sigurnosne podrške (ESU) >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << kompanije, što će vas koštati. Ovaj put novca, a ne živaca.
Prema informacijama sa Bleeping Computer, dolazeća verzija Windows 10 22H2 biće poslednje izdanje Windows 10, i biće podržana sve do oktobra 2025. godine. Nakon toga, osim ako koristite izdanja sa dugoročnim servisnim kanalom koja se uglavnom koriste za stvari poput industrijske opreme i medicinskih aplikacija, moraćete se prijaviti za pretplatu na ESU kako biste primali sigurnosne ispravke, a cene će biti objavljene nešto kasnije.
Još uvek nepoznata cena Windows 10 produžene podrške S obzirom na to da su organizacije koje koriste Windows 7 računare sa produženom licencom za Enterprise Edition plaćale 25 dolara po uređaju od prve godine, a zatim iznenađujućih 100 dolara po uređaju u trećoj godini, ova najava može predstavljati prevelike troškove za vlasnike preduzeća koji žele da održe sigurnost svojih trenutnih Windows 10 sistema nakon oktobra naredne godine, ako se ovaj model cena nastavi.

Shutterstock / Anton Watman
Međutim, ovo je prvi put da Microsoft dozvoljava običnim korisnicima da koriste program ESU, i kao rezultat toga teško je proceniti koliko bi moglo koštati pretplata ako koristite Windows 10 instalaciju na ličnom računaru. Nadamo se da će cene biti značajno jeftinije, mada, vreme će pokazati da li će se to i desiti.
Iako ovo možda ne brine one koji već koriste računare sa Windows 11, važno je zapamtiti da mnogi sistemi još uvek nisu tehnički podržani najnovijom verzijom Microsoft-ovog operativnog sistema, zbog njegovih kontroverznih zahteva za TPM i podržanim CPU. Iako postoje metode koje omogućavaju prevazilaženje ovih ograničenja, ostavljanje tih korisnika na hladnoći, osim ako nisu spremni da se igraju sa instalacionim fajlom ili plate naknadu naredne godine, čini se više nego malo nepravednim.
I dok neki možda tvrde da se podrška za operativni sistem mora završiti u nekom trenutku, prema najnovijem Steam hardverskom istraživanju, iznenađujućih 53,53 posto ispitanika prijavilo se da još uvek koristi Windows 10, tako da usvajanje Windows 11 još uvek deluje pomalo sporo.
OS zaista nije bio svakome po volji prilikom lansiranja, i iako se svakako razvio tokom vremena, nemojte zaboraviti korisnike sa sasvim pristojnim, ali nepodržanim računarima koji još uvek ne pokazuju znakove da će biti uključeni u proces nadogradnje.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.