Ako je po zakonu, uvesti crnogorski jezik u Vrbasu

Izvor: B92, 25.Jul.2019, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ako je po zakonu, uvesti crnogorski jezik u Vrbasu"

Beograd -- Ako su ispunjeni svi zakonski uslovi nema prepreke da se crnogorski jezik uvede u službenu upotrebu u opštini Vrbas, izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Na pitanje poslanice LSV Olene Papuge šta će uraditi povodom toga što opština Vrbas izbegava obavezu uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotebu s ozbirom da su ispunjeni svi zakonski uslovi, Brnabić je u Skupštini Srbije rekla da Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine to pitanje može da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se podigne na nivo Republičkog saveta za nacionalne manjine.

"Ako se Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine nije obraćao, molim da se obrate. Ja sam i predsednica Republičkog saveta za nacionalne manjine, to je direktno moj posao da obezbedim da ukoliko postoje svi uslovi da oni to i dobiju", kaže Brnabić.

Navodi da kao predsednica Vlade ne može da zna šta se dešava u svakoj lokalnoj samoupravi sa svakim nacionalnim savetom.

"Zato služi ta institucija, Republički savet za nacionalne manjine, koju su pohvalile sve evropske institucije, pre svega Savet Evrope", kaže Brnabić.

To pitanje može, dodaje, da se jako lako reši, jer postoji institucionalni mehanizam koji se stalno sastaje.

Navela je da se Republički savet za nacionalne manjine od 2009. do 2014. sastao jednom.

"Mi imamo na četiri meseca sastanke, lako se to institucionalno rešava u ovom trenutku", rekla je Brnabić odgovrajući na pitanje poslanice LSV.

Olena Papuga je rekla da se njih 7.353 u opštini Vrbas izjašnjavaju kao Crnogorci, što je 17,5 odsto stanovništva te opštine, te podsetila da je pre devet godna opština Mali Iđoš, Lovćenac i druga sela koja su pretežno naseljena Crnogorcima bez problema uvela crnogorski jezik u službenu upotrebu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.