Ako dođe do UKIDANJA PRIJEMNOG NA FAKULTETIMA, srednjoškolcima će maturske testove sastavljati PROFESORI UNIVERZITETA

Izvor: Press, 17.Apr.2019, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako dođe do UKIDANJA PRIJEMNOG NA FAKULTETIMA, srednjoškolcima će maturske testove sastavljati PROFESORI UNIVERZITETA

Plan da se uvede državna matura za dve godine neće se menjati, ali potrebno je napraviti dogovor da li da se, pore mature, uvede još neka provera znanja za upis na fakultete, rečeno je u utorak na sednici Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), kojoj su prisustvovali rektori državnih i privatnih univerziteta.
Foto:Blic
Bojan Tubić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje, napomenuo je da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << dekani pojedinih fakulteta, kao što je Elektrotehnički fakultet u Beogradu ili Fakultet organizacionih nauka, protive da matura bude jedini uslov za upis, imaju bojazan da se na takav način ne može proveriti znanje maturanata i smatraju da je potrebno uraditi dodatnu proveru znanja.

- Ministarstvo prosvete je protiv da imamo i maturu i prijemni. Moramo naći način da uredimo prohodnost prema fakultetima i da najbolji upišu ono što žele - rekao je Tubić.
On je dodao i da će u izradi zadataka za državnu maturu učestvovati univerzitetski profesori, a ne srednjoškolski, pišu "Novosti".
Na konferenciji se čuo i predlog da bi možda trebalo da se po ugledu na umetničke, fakultete gde se polažu veštine i na kojima matura nema presudan značaj, nešto slično uvede i na nekim drugim fakultetima.
 



Rektorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanka Popović istakla je na KONUS-u da će rok za akreditaciju visokoškolskih ustanova, koji je već jednom produžen do 30. aprila, biti najverovatnije opet produžen i to do 30. juna.
Ona je, međutim, naglasila da to ni na koji način neće uticati na rad univerziteta i fakulteta koji su u postupku akreditacije i da će oni bez problema moći da upišu studente u školsku 2019/2020. godinu.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.