Ako Bakir nastavi ovako... Nesagledive posledice

Izvor: B92, 10.Feb.2017, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ako Bakir nastavi ovako... Nesagledive posledice"

Ukoliko istraje na pitanju pokretanja revizije tužbe BiH protiv Srbije za genocid Bakir Izetbegović će proizvesti najveću posleratnu krizu u BiH.

Posledice toga će biti nesagledive i to je činjenica s kojom se slažu svi politički faktori u BiH, pa i sam Izetbegović.

Ono čime se proteklih dana najviše bave pravni eksperti i ugledni analitičari jesu odgovori na tri ključne stvari, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Prva je ima li eventualna revizija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bilo kakve šanse (postoje li novi validni argumenti za njeno pokretanje), druga nameće pitanje političke (ne)odgovornosti za pokretanje revizije u ovako složenom trenutku za BiH, dok je treća, možda i ključni, zašto baš sada Izetbegović to radi.

Ima li ova njegova inicijativa direktne veze sa zadržavanjem urušenih pozicija moći, a svakako i u samoj stranci, po oprobanom receptu buđenja nacionalnih emocija i manipuliranja narodima.

Svakako jedan od najpozvanijiih da odgovori na neka od ovih pitanja je Refik Hodžić, nekadašnji portparol Haškog tribunala, danas direktor komunikacija Međunarodnog centra za tranzicijsku pravdu iz Njujorka.

Za njega predstavlja skandal sama činjenica "da se za deset godina nije moglo doći do neredigovanih zapisnika Vrhovnog savjeta odbrane SRJ", koji bi, kako ističe, "jedini imali kakvu-takvu šansu da budu viđeni kao novi dokazi".

"Nakon svih ovih godina valjanja u blatu sa Dodikom i neprocenjive štete koju je to kurbansko desničarenje nanelo šansama za integrativne procese u bh. društvu, kada je jasno da za reviziju nema skoro ni teoretskih izgleda, on ide ludo u promašenost i poniženje", kaže Hodžić.

Smatra da je Izetbegović trebalo da uzme realnost kao podlogu za građenje odnosa s političkim partnerima iz srpskog naroda te da akt povlačenja tužbe predstavi kao veliki iskorak ka stabilizaciji odnosa.

"Ovako, proces pred MSP-om će ostati zabeležen kao jedno od najvećih poniženja žrtava genocida", smatra Hodžić.

Zaključuje da revizije presude neće biti "jer nema načina da se ispune proceduralni uslovi za uspešno podnošenje zahteva".

"Izetbegović i njegovi prethodnici treba da objasne šta je učinjeno za 10 godina, organizacije na čije račune su se slili milioni po osnovu linija za 'provedbu presude', poput Saveza logoraša BiH, moraju objasniti gde su novci otišli?

Na kraju, Izetbegović ima obavezu da stavi tačku na ovaj proces jasno i nedvosmisleno, i u interesu pravde i prava žrtava formuliše politiku zajedničkog rada sa Srbijom, a u budućnosti i sa RS, jer to sada nije moguće, na suočavanju sa istinom o počinjenim zločinima", zaključuje Hodžić.

Ugledni sarajevski profesor i pravnik Zdravko Grebo pojašnjava da se zahtev za reviziju može podneti u roku 10 godina ako su se unazad šest meseci pojavili novi dokazi i argumenti.

"To su proceduralni uslovi. Ja do sada nisam čuo koji su to novi argumenti. Izetbegović je rekao da će o tome odlučivati agent Sakib Softić, što je prilično čudno. Rekao je da će Softić formirati stručni tim koji će utvrditi koji su novi dokazi. U svakom slučaju, nešto se mora odlučiti u narednih petnaestak dana, onda će biti kraj sve te priče, ili na ovaj, ili na onaj način", kaže on.

Izetbegović je, naime, rekao da će "revizije biti", odnosno da će u narednih deset dana sazvati "sve stručnjake, akademsku zajednicu, politički aktivne ljude, kako bi razgovarali o elementima za reviziju".

Dodao je da zahtev nije uperen protiv srpskog naroda niti današnje Srbije, ali da je revizija "obaveza zbog svih zločina koji su se desili devedesetih".

Inače, iz Republike Srpske i danas stižu žestoka reagovanja protiv Izetbegovićeve inicijative.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić uveren je da BiH ne može da podigne tužbu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde jer o tome ne postoji saglasnost tročlanog Predsedništva.

Ivanić je precizirao da je evidentno da bošnjački član tog tela Bakir Izetbegović, hrvatski Dragan Čović i on imaju različite poglede, te da u tom slučaju to ne može biti tužba u ime države BiH.

On je, kako su preneli mediji u BiH, objasnio da je svaka revizija kao novi slučaj i za nju je potrebno doneti nove odluke nadležnih organa.

Kazao je da uopšte ne vidi pravnu mogućnost da dođe do tužbe protiv Srbije, posebno ističući problematiku potencijalnih negativnih političkih aspekata.

"Prisvajanje imena BiH, govorenje u ime BiH od samo jedne strukture, zaoštravanje tenzija, ne vidim nijedan mogući pozitivni efekt koji bi neko mogao da izvuče", dodao je.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas sve srpske stranke u BiH, koje su u koaliciji sa Strankom demokratske akcije Bakira Izetbegovića, da bez odlaganja napuste zajedničke institucije BiH, a najkasnije do isteka roka predviđenog za mogućnost obnove postupka protiv Srbije.

Dodik je poručio da SDS, PDP i NDP ne treba da čekaju da bošnjački politički vrh donese odluku o pokretanju nelegitimne tužbe protiv Srbije.

"Ukoliko Izetbegović ostane pri svom stavu i podrži reviziju postupka protiv Srbije, pozivam SDS, PDP i NDP da trajno napuste zajedničke institucije BiH, što će učiniti i predstavnici SNSD-a. Mislim da oklevanje stranaka takozvanog Saveza za promjene ohrabruje samog Izetbegovića u ovom, po regionalnu stabilnost, riskantnom i potpuno nepotrebnom potezu", upozorio je predsednik Rerpublike Srpske.

Dodik je ocenio da revizija tužbe protiv Srbije, koju najavljuje Izetbegović, apsolutno neprihvatljiva i pogubna po buduće odnose u samoj BiH, ali i u regionu.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da najava revizije tužbe BiH prema Srbiji za agresiju i genocid predstavlja korak unazad u odnosima Beograda i Sarajeva i da očekuje veliku krizu u međusobnim odnosima dve zemlje.

On je ocenio da je tužba "potpuno nepotrebna" i naglasio da ona nema podršku ni srpskog ni hrvatskog člana Predsedništva BiH.

"Zaustaviće izgradnju boljih odnosa i paralizovati sve najavljene projekte", rekao je Crnadak.

Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur smatra da revizija tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu nije ni dobar, niti zajednički i praktičan korak u ovom trenutku.

"Taj proces dovodi u pitanje status i konsenzus u Predsedništvu BiH i zaista nema opravdanja za to", rekao je Mur za sarajevsko "Oslobođenje".

S druge strane, iz Izetbegovićeve SDA je saopšteno da su zaprepašćeni, kako kažu, žestinom reakcije stranaka iz RS na najavu podnošenja zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije.

U saopštenju se navodi da posebno iznenađuje agresivnost reakcija prema toj stranci i njenom predsedniku.

"U tom slučaju revizija presude ne može i neće poremetiti odnose u BiH niti u regionu", tvrde u SDA.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.