Akcioni plan tumače po potrebi

Izvor: Glas javnosti, 16.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcioni plan tumače po potrebi

BEOGRAD - Premijer Mirko Cvetković, njegov zamenik Ivica Dačić i dobar deo ministara, nisu se još ni čestito uselili u kabinete, a već su kolektivno prekršili Akcioni plan, istina u ime evropske perspektive. Oni su, znajući da im plan zabranjuje kontakte sa predstavnicima zemalja koje su priznale Kosovo, ipak preksinoć otišli francuskom ambasadoru u Beogradu Žan- Fransoa Teralu na proslavu Nacionalnog praznika Francuske - 14. jula.

Šef diplomatije Vuk Jeremić priznao je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << „prema Akcionom planu ne bi trebalo da imaju kontakte sa najvišim predstavnicima zemalja koje su priznale Kosovo“, ali je „ovaj jeizuzetak, jer Francuska predsedava EU“.

Pomalo je, ipak, ostalo nejasno zašto je taj argument dovoljan, ako se ima u vidu da je Francuska obeležavala dan kada je pala Bastilja i počela revolucija, a ne neki praznik EU. Uz to Jeremić će se danas , u Parizu, sastati sa francuskim kolegom Bernarom Kušnerom, što je prva poseta našeg šefa diplomatije jednoj od zemalja koje su priznale Kosovo. Jeremić je, ipak, obećao da to neće biti razgovor na bilateralnoj osnovi, već isključivo u kontekstu evropskih integracija Srbije.

Teral je bio prijatno iznenađen brojnošću naše delegacije, u kojoj su bili i ministri Mlađan Dinkić, Božidar Đelić, Jeremić i Nebojša Bradić, a i Dragan Marković Palma. Viđeni su još i lider nekadašnje Liste za Kosovo Oliver Ivanović i Jeremićevi prethodnici Zoran Živković i Vuk Drašković. Podsećanja radi, kod ambasadora SAD Kamerona Mantera iz vlade su jedino bili Dinkić i Snežana Samardžić-Marković.

- To je sve dobar znak - biće mnogo zajedničkog posla. Na pravom smo putu, ali moraćemo da i dalje pomno pratimo situaciju. Atmosfera je potpuno drugačija od one kada je Vojislav Koštunica koristio ambasadore zapadnih zemalja da obriše cipele - istakao je Teral.

Srpska javnost, ipak, oprečno tumači ovo kršenje Akcionog plana.

- Nastavlja se nedovoljno strateški razrađena akcija bez ciljeva koji bi nam poboljšali poziciju. Akcioni plan je prekršen, i mada ovo može da se tumači kao dobra namera da lobiramo za naklonost Francuske, vlada zna da sile ne menjaju stavove olako, pa će pre biti da je odlazak nedovoljno promišljen akt - kaže za Glas dr Živojin Đurić, direktor Instituta za političke studije.

On dodaje da sa Kušnerom „projektantom nezavisnog Kosova, Jeremić neće mnogo postići“.

U Evropskom pokretu u Srbiji, drugačijeg su mišljenja.

- Ako je ovo kršenje, za njega sam. Sve zemlje drže do svojih nacionalnih praznika i neodazivanje bi bila uvreda koja nam ne bi koristila. Ovako smo pokazali da smo spremni da razvijamo odnose sa Francuskom kao jednom od najuticajnijih zemalja sveta, ali i sa EU kojom predsedava. Ne znam je li prekršen Akcioni plan, pošto ga nisam video, ali svaki plan koji ne daje rezultate treba menjati i ne robovati mu - kaže Dušan Lazić.

"Ako je ovo kršenje, za njega sam. Sve zemlje drže do svojih nacionalnih praznika i neodazivanje bi bila uvreda koja nam ne bi koristila." Али вређати, санкционисати, тући, распарчавати Србију није толико битно јер, забога, није у питању национални празник.

ma sve je njima dozvoljeno.naći će objašnjenje za sve.a najgore je što ih niko i ne sprečava u tome.pa zašto da to ne rade kad imaju sve u rukama.pa ljudi ,dokad će ovo trajati.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.