Akcija u Biblioteci grada uoči Svetskog dana knjige

Izvor: Politika, 15.Apr.2011, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija u Biblioteci grada uoči Svetskog dana knjige

BEOGRAD - Biblioteka grada Beograda organizovaće 21. aprila akciju „Svi smo u biblioteci”, u kojoj će kao bibliotekari učestvovati javne ličnosti.

Akcija se organizuje povodom Svetskog dana knjige (23. april), a u njoj će učestvovati glumci Mirjana Karanović, Nikola Đuričko i Slobodan Ninković, muzičari Srđan Gojković Gile, Dragoljub Đuričić, Kristina Kovač, Nina Radojčić i Leontina Pat, kao i voditelj Ivan Ivanović, najavljeno je iz gradske biblioteke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Akcija će biti održana 21. aprila od 11.00 do 12.00 u Pozajmnom odeljenju Biblioteke grada Beograda, a potom će, tačno u podne, na platou ispred Biblioteke rok grupa „Ventolin” održati besplatan koncert.

Svetski dan knjige ustanovljen je u čast književnika Migela de Servantesa i Viljema Šekspira, koji su preminuli 23. aprila 1616. godine.

Inspirisan je tradicionalnim običajem darivanja kupaca knjiga cvećem koji su uveli knjižari iz Barselone 1926. godine. Katalonski knjižari su svakome ko bi 23. aprila kupio knjigu poklanjali cvet.

Običaj je podstakao Unesko da 1995. proglasi 23. april Svetskim danom knjige i prevođenja, a pre nekoliko godina datum je ušao u kalendar kulturnih manifestacija u Beogradu.

Beta

objavljeno: 15.04.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.