Akcija dobrovoljnog davanja krvi na selu

Izvor: RTS, 28.Jan.2014, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija dobrovoljnog davanja krvi na selu

Za svega nekoliko godina koliko postoji, društvo dobrovoljnih davalaca krvi u selu Vitkovac kod Kraljeva, višestruko je uvećalo broj članova. Davaoci su mahom mladi iz Vitkovca, ali i iz okolnih sela u gružanskom kraju.

Akcije doborovoljnog davanja krvi u Vitkovcu u početku su bile skromne. Sada se ovom humanom činu odazivaju dobrovoljni davaoci iz celog gružanskog kraja i susednih opština i gradova.

Inicijator čitave akcije je mlada, ali agilna predsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mesne zajednice Vitkovac kojoj pomaže njen suprug i seoska osnovna škola u kojoj je zaposlena.

Predsednik MZ Vitkovac Snežana Madžarević kaže da udruženje ima 40 članova.

"Mi se trudimo da animiramo što više mladih ljudi. Ja sam ponosna što imamo i ovog puta mlade koji su došli prvi put da daju krv", dodaje ona. 

Selo Vitkovac nije veliko. Ima svega 700 stanovnika i zato iznenađuje da ima tako dobro organizovano i podmlađeno društvo dobrovoljnih davalaca krvi.

Većina davalaca krv je dala svega nekoliko puta premda ima i onih koji na ovakvim akcijama učestvuju 50 i više puta.

"Pedesti put dajem krv. Broj je važan, ali i nije. Bitno je druženje, pomoć ljudima i humanost", kaže Milan Đošić iz Stragara.

Pomoć u organizovanju akcije pružili su Služba za transfuziju krvi ZC Studenica i Crveni krst Kraljevo.

"Kako to obično biva u ovim sredinama, akcija je počela sa manjim brojem davalaca pa se onda taj broj povećavao. To znači da dobro saradjuju naša služba, Crveni krst i mesne zajednice", kaže dr Marijana Vitković iz Službe za transfuziju krvi.

U ovoj akciji prikupljeno je blizu 80 jedinica krvi. Koliko sutra većina dobrovoljnih davalaca iz Vitkovca odazvaće se na pozive ostalih društava i učestvovati na novim akcijama.

rts.kraljevo@rts.rs

+381 36 333 465

      

         

        

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.