Akcija Evropola: Uhapšen šef kriminalne mreže – prevarili stotine penzionera

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 14:03

Akcija Evropola: Uhapšen šef kriminalne mreže – prevarili stotine penzionera

Hag -- Policije Nemačke, Poljske i Velike Britanije, uz podršku Evropola, uhapsile su šefa kriminalne mreže odgovorne za prevaru stotine starijih građana.

Kako se navodi, osumnjičeni šef grupe je priveden u blizini Londona, odakle je upravljao mrežom prevaranata koji su ciljali uglavnom nemačke i poljske državljane.

Istovremeno, nemačka policija je izvršila pretrese na pet lokacija i zaplenila više od 160.000 evra u gotovini, zlatnim polugama i nakitu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Dodaje se da je grupa bila specijalizovana za pozivanje starijih građana, prilikom čega su se pretvarali da su policajci ili predstavljaju druge zvanične organe vlasti.

Žrtvama bi potom bilo saopšteno da je jedan od njihovih rođaka odgovoran za saobraćajnu nesreću koja je rezultirala povredama ili smrću drugih osoba.

Nakon toga, prevarant bi predao telefon saučesniku koji bi mahnito plakao ili vrištao u telefon, moleću žrtvu za pomoć i potom bi poslali osobu na njen prag da preuzme novac.

Kako bi izbegla rizik od hapšenja, grupa je unajmila saučesnike, koji nisu bili svesni šta rade, putem onlajn platforme za zapošljavanje.

Tokom istrage je uhapšeno više od 70 osoba koje su učestvovale u ovoj prevari, a ukupna šteta iznosi oko pet miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.