Izvor: Politika, 26.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ajnštajnova lula na poklon

Đorđe U. Krstić, profesor, darivao predmete vezane za život poznatog naučnika i njegove žene NOVI SAD – Magistar Đorđe U. Krstić, inače Novosađanin i profesor informatike na ljubljanskom Ekonomskom fakultetu, poklonio je Muzeju grada Novog Sada više predmeta vezanih za život i rad Mileve Marić i Alberta Ajnštajna među kojima je i Ajnštajnova lula iz 1905. godine, koju je poklonio svom tastu, fotografski aparat iz 1914, vlasništvo Mileve Marić i više nepoznatih porodičnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << fotografija Ajnštajnovih i Marićevih. U isto vreme, Muzej grada Novog Sada će ovih dana od Đorđa Krstića otkupiti i 33 istorijski vrlo vredna pisma Mileve Marić Ajnštajn, koja je pisala kumovima Gajinovima u Novi Sad od 1935. do 1941. godine.

U Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada večeras u 19 časova počinje i predavanje mr Đorđa U. Krstića "Dokazi o Milevinoj tesnoj naučnoj saradnji sa suprugom Albertom Ajnštajnom", a i predavanje, kao i otkup i pokloni Đorđa Krstića zapravo će još jednom podstaći ideju da se u Novom Sadu poradi na uspostavljanju muzeja Mileve i Alberta Ajnštajna. Uz nesumnjivi naučni i istoriografsko-dokumentaristički značaj koji bi mogla imati buduća muzejska institucija, bila bi to, najverovatnije, i odlična turistička destinacija za mnoge zaljubljenike u Ajnštajnovo delo i poštovaoce Mileve Marić i njenog naučnog doprinosa opusu velikog genija.

D. Radović

[objavljeno: 26.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.