Aito odveo Radičevića!

Izvor: Mondo, 04.Sep.2012, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aito odveo Radičevića!

Jedan od najperspektivnijih srpskih juniora nastaviće karijeru u španskom Kahasolu, sa kojim je potpisao ugovor na pet godina.

Srpska klupska košarka ostala je bez još jednog "nebrušenog dijamanta"!

Nikola Radičević (18 godina, 194 cm), član idealne petorke nedavno održanog prvenstva Evrope za juniore, prešao je u Kahasol iz Sevilje, gde će ga trenirati slavni Aito Garsija Reneses.

Trener koji je lansirao u orbitu Rikija Rubija i Rudija Fernandeza >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << - a dugi niz godina bio i Barselonin šef struke - lično je insistirao na dolasku Radičevića i talentovani bek tome nije mogao da odoli.

Radičević je rođen u Čačku 25. aprila 1994, prošao je mlađe kategorije Partizana mt:s, a prethodnih nekoliko nedelja trenirao sa Radničkim iz Kragujevca.

Renomirani agent "Vaserman medija grupe" Aleksandar Rašković objašnjava za MONDO kako je došlo do transfera na Iberijsko poluostrvo...

"Postojala je velika dilema - Radnički ili Kahasol. Radnički mu je nudio odlične uslove za razvoj i centralnu poziciju među njihovim mladim igračima. Nikola je još od proletos hteo da ide kod Mute Nikolića, ali na kraju je 'prelomilo' interesovanje Aita Renesesa, koji je lično zvao i tražio da on pojača Kahasol".

Prema Raškovićevim rečima, Španci su ponudili dobar višegodišnji ugovor "sa nekim opcijama", koji su Radičević i njegova porodica odlučili da prihvate.

"Kahasol je pobedio u trci sa još tri španska i jednim turskim klubom. Pratili su ga od turnira u Manhajmu, na kojem je bio MVP, preko završnice juniorskog prvenstva Srbije, pa do EP u Letoniji i Litvaniji...", ističe Aleksandar Rašković.

Podsetimo, tamo su naši mladi košarkaši osvojili bronzanu medalju, a Radičević beležio 12,4 poena, 2,9 skokova i 5,1 asistenciju po utakmici.

Radičević će ove sezone uglavnom igrati za filijalu Kahasola u nižem rangu nacionalnog takmičenja, a povremeno će raditi i sa prvim timom.

Idućeg leta imaće lepu šansu da preuzme "dirigentsku palicu" od Čeha Tomaša Satoranskog, koji planira da se u Vašington Vizardsima pridruži zemljaku - Janu Veselom.

RAŠKOVIĆ: Svi bi da budu "Novakov tata"

Nama za brigu ostaje činjenica da se osamnaestogodišnjaci sve češće odlučuju da prvi profesionalni ugovor potpišu sa klubovima u inostranstvu.

Iz Radičevićeve generacije prvi je podigao sidro krilni centar Nikola Janković, koji je napustio Crvenu zvezdu Diva i posle višemesečne pauze postao član Šarlroa.

"Ove godine je 15 klinaca rođenih 1998. i 1999. godine bilo na probama širom Evrope i to je tragedija srpske košarke... Svi roditelji bi da budu 'Novakov tata', koji je uložio život u svoje dete, a ono mu vratilo vrhunskom karijerom. Međutim, košarka nije tenis", kaže Aleksandar Rašković.

Propisi FIBA omogućavaju da se po sticanju punoletstva promeni sredina uz propisano obeštećenje i tu ne može mnogo toga da se učini.

Partizan, Crvena zvezda i Radnički usled visokih takmičarskih ciljeva imaju malo prostora za razigravanje mladih igrača, dok klubovi Košarkaške lige Srbije nisu atraktivna destinacija kako sa sportskog, tako i sa finansijskog aspekta.

"Slučajeva Radičević" biće još mnogo...

(I. B. - MONDO, foto: MN Press, FIBA Europe)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.