Agrarna reforma na Kubi

Izvor: RTS, 27.Jul.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agrarna reforma na Kubi

Prioritet Vlade, rekao predsednik Kube Raul Kastro, nastavak davanje državnog zemljišta poljoprivrednicima. To je pitanje nacinalne bezbenosti, naglasio presednik, jer Kuba 60 odsto hrane uvozi iz SAD.

Dan revolucije, 26. jul, obeležava se kao državni praznik pošto su na taj dan 1953. pobunjenici predvođeni Fidelom Kastrom napali kasarnu Monkada u gradu Santijagu.

U napadu na kasarnu poginulo je više od 60, od ukupno 135 revolucionara.

Preživeli, među >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kojima su bili Fidel i Raul Kastro, uspeli su da pobegnu do planina Siera Maestra, gde su kasnije i uhvaćeni.

Nakon što je proveo u zatvoru nešto manje od dve godine, Fidel je pušten u maju 1955. godine, pomilovanjem diktatora Batiste, koji je bio pod velikim političkim pritiskom.

Iako napad na kasarnu Monkada nije uspeo, smatra se početkom revolucije, koja je okončana 1. januara 1959. godine. Batista je pobegao iz zemlje, a vlast je preuzeo Fidel Kastro.

Fidel Kastro bio je na vlasti do 2008. godine, kada je, zbog zdravstvenih problema, predao vlast mlađem bratu Raulu.

Predsednik Kube Raul Kastro najavio je da će se Vlada, po drugi put ove godine, okrenuti "usklađivanjima" u potrošnji, radi ublažavanja posledica svetske finansijske krize.

U govoru povodom Dana revolucije, Kastro je najavio da će članovi Vlade sutra razmotriti plan o rashodima za ovu godinu zbog efekata svetske krize na ekonomiju Kube.

Kako je ranije saopšteno iz Havane, prihodi u budžetu će opasti za oko 500 miliona dolara, upravo zbog krize, a ne treba zanemariti ni štetu od oko deset milijardi dolara koja je ostala iza tri uragana koji su pogodili Kubu.

Kubanski lider je najavio da će prioritet Vlade biti nastavak sprovođenja reforme koja podrazumeva davanje državnog zemljišta poljoprivrednicima.

"Zemljište je tu, Kubanci su tu, vidimo da li radimo ili ne, da li proizvodimo ili ne. Zemlja je tu i čeka nas", rekao je Kastro u govoru pred nekoliko hiljada Kubanaca u gradu Olginu.

Predsednik Kube je naglasio da je reforma u oblasti agrara pitanje nacionalne bezbednosti.

"To je pitanje nacionalne bezbednosti pošto je reč o proizvodnji u našoj zemlji", ocenio je predsednik Kube, osvrćući se na podatak da ostrvo 60 odsto poljoprivrednih proizvoda uvozi iz SAD.

Kastro nije pomenuo američkog predsednika Baraka Obamu ili SAD poimence, ali je govorio o posledicama "imperijalizma i blokade", što je termin koji Havana koristi za 47 godina dug trgovinski embargo Vašingtona, ukazao je Rojters.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.