Agim Čeku: Tri hapšenja, jedno proterivanje - nijedno izručenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2009, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agim Čeku: Tri hapšenja, jedno proterivanje - nijedno izručenje

BEOGRAD - Hapšenje lidera kosovske Socijaldemokratske partije Agima Čekua, sinoć na bugarsko-makedonskoj granici na osnovu poternice srpskog Interpola, treće je po redu u poslednjih šest godina, a u maju ove godine je bio proteran iz Kolumbije gde je učestvovao na konferenciji o razoružanju.

Čeku, međutim, nijednom nije bio izručen Beogradu iako je Srbija protiv njega raspisala crvenu interpolovu poternicu koja ga tereti za genocid, zločin koji, prema tumačenju stručnjaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne zastareva.

Više života

Bivši kosovski premijer, nekadašnji komandant Kosovskog zaštitnog korpusa i načelnik štaba Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), prvi put je po srpskoj Interpolovoj poternici uhapšen u Sloveniji, krajem oktobra 2003. godine.

Uhapsila ga je slovenačka aerodromska policija dok je na Brniku čekao avion za Prištinu. On je, kako su javili tamošnji mediji, tada kod sebe imao pasoš Hrvatske.

Krajem februara 2004. godine Čeku je uhapšen u Mađarskoj, a portparol mađarske pogranične službe Šandor Orodon izjavio je da su "službenici hrvatske ambasade u Budimpešti identifikovali kao građanina Hrvatske" pa je predat saradnicima ambasadi Hrvatske u Mađarskoj.

Čeku je maja ove godine, ponovo prema srpskoj poternici, proteran iz Kolumbije gde je učestvovao na konferenciji o razoružanju.

Uprkos zahtevu srpskih vlasti da Interpol Kolumbije uhapsi Čekua to se nije dogodilo jer, kako je saopšteno, zakoni te države zabranjuju primenu mere zadržavanja stranih državljana optuženih za krivična dela počinjena pre 2005. godine.

Nakon proterivanja Čeku je, negde u Evropi, ne otkrivajući gde se nalazi, medijima izjavio da je poternica Srbije sa političkom, a ne pravnom pozadinom, kao i da Srbija nema nadležnosti na Kosovu od 1999. godine.

Optužen za teške zločine - a premijer

Interpol Srbije je za Čekuom raspisao poternicu zbog mnogih ratnih zločina počinjenih nad srpskim i nealbanskim stanovništvom na Kosovu tokom oružanih sukoba 1999. godine.

Čeku se, prema poternici, tereti za krivična dela iz člana 141. Kaznenog zakonika, odnosno za zločine počinjene nad policijom i srpskim civilima na Kosovu.

Čeku je do početka 1999. godine bio general Hvatske vojske, kada je došao na Kosovo postavljen je za komandanta Glavnog štaba OVK.

Nakon raspoređivanja međunarodnih snaga na Kosovo, u leto 1999. godine i zvaničnog rasformiranja OVK u jesen iste godine, postavljen je za komandanta KZK.

Kada je Čeku predložen za premijera Kosova, Vlada Srbije zahtevala je od tadašnjeg šefa Unmika na Kosmetu Sorena-Jesena Petersena da, polazeći od svojih ovlašćenja sadržanih u Rezoluciji 1244, spreči taj izbor.

U pismu Petersenu, Vlada Srbije je ukazala da je protiv Čekua pokrenuta istraga pred pravosudnim organima Srbije zbog postojanja sumnje da je počinio ratne zločine, kao i da je raspisana međunarodna poternica.

Devet Tuđmanovih odlikovanja

Čeku je rođen 1960. godine u selu Ćuška kod Peći.

Završio je dve godine na beogradskoj Vojnoj akademiji i školovanje nastavio na Vojnoj akademiji u Zadru.

U Školi rezervnih oficira JNA bio je komandir voda od 1984. do 1990. godine, a potom je godinu dana komandovao vodom artiljeraca na Vojnoj akademiji u Zadru.

Kada je počeo rat na prostorima bivše Jugoslavije, u oktobru 1991. priključio se Zboru narodne garde i dobio komandu nad artiljerijskom jedinicom u Zadru, a potom je postao zamenik komandanta borbene divizije.

U februaru 1992. godine povereno mu je komandovanje Masleničkom borbenom divizijom, a potom i antitenkovskom divizijom i garnizonom u Gospiću. Kao pripadnik hrvatske vojske Čeku je od prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana odlikovan devet puta.

U februaru 1999. brigadni general Agim Čeku je dao ostavku u hrvatskoj vojsci i došao na Kosovo gde se priključio OVK.

Čeku je oženjen i ima dva sina, koji žive u Hrvatskoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.