Agenti protiv vehabija

Izvor: RTS, 30.Okt.2011, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agenti protiv vehabija

Jašarević saslušan u bolnici. Zapadne obaveštajne službe ponovo u Sarajevu posle napada na američku ambasadu. Dolazi i posebni tim Ef-Bi-Aja. Akcija protiv ambasade SAD je "pomoć muslimanima", navodi se u poruci koju je napisao Mevlid Jašarević.

Mevlid Jašarević, koji je u petak pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu, saslušan je u Kliničkom centru u Sarajevu, a državni tužilac BiH Dubravko Čampara će u ponedeljak zatražiti pritvor od 30 dana. Istovremeno, u glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grad BiH, posle godinu dana, stigli su zapadni stručnjaci za borbu protiv terorizma, uključujući i američki Ef-Bi-Aj.

Tužilaštvo u BiH saopštilo je da je Jašarević tokom ispitivanja izneo svoju odbranu i da će tužilac koji vodi u ponedeljak Sudu BiH uputiti predlog za određivanje pritvora od 30 dana.

Jašareviću je omogućen 20-minutni razgovor s advokatom Senadom Dupovcem, koji bi mu mogao biti branilac. Dupovac je za Federalnu televiziju rekao da se Jašarević interesovao za povređenog policajca i za svoju suprugu. Prema njegovim rečima, brine se i zbog svoje majke i prijatelja.

Dupovac je naglasio da je njegov branjenik nesvestan svojih postupaka i da mu je potrebna pomoć psihijatra. "Mislim da on još uvek ne razume ova dešavanja", objasnio je Dupovac. 

Osim akcija protiv vehabija u BiH i Srbiji, nekoliko zapadnih obaveštajnih službi uputilo je u Sarajevo posebne timove koji će pokušati da ustanove da li je Jašarevićeva akcija izolovan slučaj, ili deo šire strategije radikalnih islamista.

Poslednji put, zapadni obaveštajci su takvu akciju sproveli u leto prošle godine, kada su ispitivali bosanske veze Muhameda Sejfudina Ćiftićija, lidera jedne od "sumnjivih" islamskih grupa u Nemačkoj. 

Poseban deo istrage, kako su za Internet portal Radio-televizije Srbije rekli zapadni obaveštajci, odnosio se na veze nemačkog imama sa vehabijama iz Gornje Maoče.

Pretres u Gornjoj Maoči 

Tokom pretresa, u  jednoj kući u Gornjoj Maoči pronađena su Jašarevićeva lična dokumenta.

Sarajevski Dnevni avaz piše da je Jašarević ostavio poruku u kojoj je obrazložio razloge i cilj terorističkog akta na državu BiH. 

List navodi da je Jašarević u pismu naveo da je pucnjavom "hteo pomoći muslimanima".

Dvadesettrogodišnji Jašarević je iz puške "kalašnjikov" u petak u Sarajevu ispalio 105 metaka, a specijalcima koji su mu se približili rekao: "Nisam došao da ubijam muslimane. Sklonite policajce".

Inače, Službe bezbednosti u BiH proveravaju ko su ideolozi koje je Jašarević sledio.

Prema izjavama svedoka, Jašarević je boravio u Austriji i Gornjoj Maoči kod Brčkog i bio je sledbenik "tekfir" ideologije, pravca izrazito radikalnih i ekstremnih stavova koji su suprotstavljeni stavovima islama.

Takve grupe u Austriji, koje uglavnom okupljaju muslimane poreklom iz Sandžaka i Crne Gore, "izrazito su sektaški nastrojene", piše Dnevni avaz i podseća da je Islamska zajednica BiH i ranije upozoravala da problem s vehabijama nije u BiH, nego u Beču, odakle se oni regrutuju i finansiraju.

Navodno u Austriji deluje Nedžad Balkan (alijas Ebu Muhamed), koji je u Beču osnovao svoj džemat, a i u Sandžaku ima nekoliko svojih centara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.