Izvor: Nezavisne Novine, 20.Apr.2016, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agenti morala na iranskim ulicama

Policija u Teheranu rasporedila je 7.000 tajnih agenata morala čiji je zadatak da prate striktna pravila koja moraju pratiti iranske žene, tj. nošenje hidžaba i drugih obilježja.

U proljeće, kad temperature idu gore, a narod se laganije oblači, iranske vlasti su odlučile da pojačaju kontrolu poštovanja društvenih normi. Za potrebe praćenja poštovanja pravila Iranci su na ulice poslali čak 7.000 tajnih agenata, piše The Guardian.

Meta ovih agenata biće >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << žene koje nose marame labavo vezane, uske mantile, kraće pantalone ili imaju glamurozne frizure. Na listu zabranjenih aktivnosti ove godine je dodato i šetanje pasa, jer je to nešto što ne bi trebalo da se vidi na iranskim ulicama.

Husein Sadžedinia, šef teheranske policije, izjavio je da će ove policijske snage biti stacionirane na trgovima, ulicama i šoping centrima.

On kaže da nepravilno nošenje hidžaba, te skidanje vela kad ulaze u automobile predstavlja kršenje društvenih normi.

Novi agenti morala, koji će biti raspoređeni na ulicama, neće se suprotstavljati prolaznicima direktno, već će poslati broj njihovih tablica ili neki lični opis svojim pretpostavljenima, koji će to proslijediti policijskim patrolama.

Vijest o novim agentima na iranskim ulicama izazvala je burne reakcije naroda. "Volio bih da živim u zemlji gdje agenti na tajnom zadatku neće pratiti ljude da li su moralni ili ne, već bih volio da prate ko je korumpiran ili ne", kaže jedan Iranac.

On dodaje da će ubuduće dobro obratiti pažnju da li ga neko prati ili ne.

Iranski ekolog i novinar na ovu temu napisao je komentar na svom Twitter profilu: "Da li je moguće da se u zemlji gdje imamo svega 2.000 aktivista koji se brinu o zaštiti prirode, imamo čak 7.000 agenata koji će pratiti da li djevojke pravilno nose hidžab ili ne".

Obavezno nošenje hidžaba je sastavni dio politike Islamske Republike još od revolucije 1979. godine, ali je samo sprovođenje bilo prilično teško. Uprkos strahu od odmazde i kažnjavanja, milioni Iranki i dalje se opiru pravilima i pomjeraju granice.

Iranski lideri insistiraju na ovim društvenim normama, iako sam način oblačenja na ulicama Teherana zapravo neposredno govori kakav je stav Iranaca po ovom pitanju.

I dok je nošenje tradicionalnog čadora, koji prekriva ženu od glave do pete, bilo obavezno u prvim godinama nakon revolucije, ta pravila su blago izmijenjena, pa žene danas nose jednu vrstu ogrtača, dužine ispod koljena sa obaveznom maramom.

Oni koji su imali priliku da posjete Teheran kažu da sve veći broj žena ne nose marame, posebno dok voze, a i tradicionalni ogrtači su prilagođeni današnjim modernim trendovima.

Od ovih pravila izuzeti su diplomate i strani dužnosnici. Međutim, nedavno se desio svojevrsni incident kada je Sušma Svaradž, indijska ministarka spoljnih poslova, na sastanak sa predsjednikom Ruhanijem došla prekrivena, iako nije bila obavezna. Zbog ovoga joj je upućen niz kritika na društvenim mrežama.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.