Agencija za bezbednost saobraćaja obeležila 10 godina rada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2019, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija za bezbednost saobraćaja obeležila 10 godina rada

Svečanom akademijom, na kojoj su dodeljene plakete najzaslužnijima za unapređenje bezbednosti saobraćaja, Agencija za bezbednost saobraćaja obeležila je večeras deset godina postojanja.

Ta agencija je, prema rečima direktorke Jasmine Milošević, zajedno s Ministarstvom unutrašnjih poslova postigla da se smanji broj poginulih i povređenih na putevima u Srbiji u odnosu na isti period prethodne godine.

"Ako govorimo jezikom saobraćaja, možemo reći da smo za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovih deset godina prešli put koji od svog početka ide u istom pravcu i ima jedan cilj, a to je da se smanji stradanje u saobraćajnim nezgodama", rekla je Miloševićeva.

Istakla je da je veoma važno da vozači onog momenta kada sednu za volan i postanu učesnici u saobraćaju, uključe "sopstvenu svest i savest".

"Svest o tome koliko i najmanja bahatost i odsustvo pažnje, najmanja greška može biti pogubna po nekog drugog učesnika u saobraćaju, i savest koja će nas zbog tih istih grešaka kažnjavati mnogo duže i jače nego bilo koji zakon", rekla je Jasmina Milošević.

Zato je, istakla je, Agencija za bezbednost saobraćaja svoje kampanje koncipirala tako da se uvek obraća svim građanima sa željom da se podigne njihova svest i da shvate koliko je zaista opasno nebezbedno ponašanje u saobraćaju, kao i da bezbednim ponašanjem ne čuvaju samo sopstveni, već i tuđe živote.

Ona je iznela i podatak da u svetu milion i po ljudi godišnje pogine u saobraćajnim nesrećama i da je vodeći uzročnik smrtnosti kod mladih upravo stradanje u saobraćajnim nezgodama.

Direktor policije Vladimir Rebić je, u ime ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i u svoje lično ime, čestitao Agenciji za bezbednost saobraćaja na prvih, uspešnih deset godina rada.

"Danas, kada pogledamo šta je sve Agencija uradila, deluje da je sve bilo lako i da su postignuti rezultati došli sami po sebi, ali svi vi koji radite u Agenciji znate da nije bilo tako lako", rekao je Rebić.

On je istakao da je Agencija za bezbednost saobraćaja danas jedan od ključnih subjekata bezbednosti saobraćaja.

"Za prethodnih deset godina ta agencija je uspela da postane prepoznatljiv faktor u najvažnijem delu, a po mom mišljenju to je sprovođenje kampanja", rekao je Rebić.

Naveo je da su se, pre donošenja Zakona o bezbednosti saobraćaja, kampanje u Srbiji sprovodile ad hok i da je to uglavnom radila Saobraćajna policija, koja, dodao je, za to nije bila dovoljno osposobljena ni edukovana.

"U tom je smislu napravljen zaista veliki pomak i znatno poboljšana bezbednost saobraćaja. Na početku ovog veka na srpskim putevima godišnje je ginulo oko 1.200 ljudi... danas smo na brojci negde između 500 i 570. Videćemo, moguće je da će ova godina biti i najpovoljnija, narednih petnaestak dana će to pokazati", dodao je Rebić.

Na svečanosti je plaketu za podršku i saradnju u unapređenju bezbednosti saobraćaja dobio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, u čije ime je priznanje primila njegova pomoćnica Katarina Tomašević, koja je istakla da je Agencija za ovih deset godina uradila dosta i dodala da će Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviti da joj pruža podršku.

Osim Stefanovića, plakete su dobili i pevačica Marija Marić-Marković, poznatija kao Mari Mari, kompanija "Eko Srbija", ambasada Turske u Srbiji i prva radnica Agencije za bezbednost saobraćaja Jelena Mandić.

Na svečanosti je prikazan kratak film o radu Agencije za bezbednost saobraćaja, a upriličen je i prigodan program u kome se, kroz pesmu i igru, ukazalo na značaj bezbednog ponašanja u saobraćaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.