Agencija odbacuje kritike: Kontrolišemo kampanju

Izvor: RTS, 17.Mar.2017, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija odbacuje kritike: Kontrolišemo kampanju

Agencija za borbu protiv korupcije odbacila je kritike kojima deo javnosti ukazuje da direktor te agencije nije izabran kako bi se opstruirala ta institucija u kontroli finansiranja predsedničkih kandidata.
Na njihovom sajtu se navodi da Agencija za borbu protiv korupcije ima vršioca dužnosti direktora, kao i stručnu službu koja se bavi kontrolom finansiranja izborne kampanje i poštovanjem obaveza funkcionera.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Agencija za borbu protiv korupcije podvlači da je organizovala mrežu posmatrača za predsedničke izbore kojih ima manje nego 2012. i 2016. godine, ali su tada, podsećaju, održani lokalni, parlamentarni i predsednički izbori.
Dodaje se da to telo pruža podršku i usmerava rad posmatrača u cilju što kvalitetnijeg prikupljanja podataka koji ukazuju na troškove izborne kampanje, kako bi se na sveobuhvatan način izvršila kontrola finansiranja političkih subjekata.
Inače, mreža posmatrača je već od početka kampanje uočila da određeni politički subjekti i tokom ove kampanje sprovode aktovnosti koje se ne mogu okarakterisati kao političke, kao što su deljenje pomoći slabije situiranim građanima, organizovanje besplatnih lekarskih pregleda...
Slične aktivnosti su se, kažu, dešavale i u prethodnim kampanjama i tada je agencija javno ukazivala na mogućnost kršenja zakona, a na osnovu odgovarajućih dokaza inicirala pokretanje postupaka pred nadležnim organima, što će, dodaju, činiti i ubuduće.
Oni podsećaju da je propisano da funkcioner ne može da koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u tom svojstvu, za promociju političkih subjekata, te da je dužan da uvek predoči sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa u kojem vrši javnu funkciju ili stav političke stranke.
Kažu da će Agencija u svim slučajevima u kojima se utvrdi da su se funkcioneri ponašali suprotno navedenim zakonskim odredbama postupati u skladu sa ovlašćenjima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.