Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2014, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija miri radnike i direktora

Dejan Kostić, direktor i Olga Kićanović, savetnik Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova iz Beograda, nedavno su razgovarali s nezadovoljnim radnicima Javnog preduzeća Nacionalni park Đerdap, u Donjem Milanovcu.

Povod je bio štrajk upozorenja zaposlenih kojih ima 74, a više od 40 ih je nezadovoljno radom generalnog direktora Srđana Stefanovića i predlogom novog pravilnika o radu.

- Najnoviji spor je nastao zato što je Stefanović hteo da donese >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << novi pravilnik o radu i podigne zarade poslovodstvu, a dodatno smanji plate radnicima, mimo onih 10 odsto smanjenja koje je isplanirala Vlada Srbije. Naš štrajk upozorenja nije nikakav otpor premijeru Vučiću i merama štednje. Mi ovom neophodnom državnom potezu dajemo punu podršku. Ali, protiv smo bahatosti, zlostavljanja na radu, samovolje i sumnjivog poslovanja direktora - izjavio je za "Vesti" Aleksandar Srbulović, predsednik štrajkačkog odbora.

On direktora optužuje za nepotizam u preduzeću.

- Zastrašuje pretnjama u vidu predotkaznih upozorenja, zatim bezrazložno učestalo premešta šumarske tehničare i inženjere s jednog na drugi teren. Sve primedbe smo izneli predstavnicima Agencije za mirno rešavanje sporova. Istakli smo takođe zahtev da Srđan Stefanović bude smenjen i da agencija posreduje oko izrade novog kolektivnog ugovora - navodi Srbulović.

Srđan Stefanović odbacuje ove optužbe i tvrdi da se vodi hajka protiv njega.

- Predlog nove sistematizacije sam povukao. Moram da naglasim da, su prema raznim prijavama, u preduzeće dolazili i državna revizorska institucija i razne inspekcije, ali niko od njih nikad nije našao ništa protivzakonito. Reč je o klasičnoj hajci na mene - izjavio je Stefanović.

Direktor Stefanović negira da JP Nacionalni park Đerdap, od kada je on na čelu tog preduzeća, neplanski i prekomerno seče državnu šumu u Đerdapskoj klisuri.

- Za razliku od ranijeg perioda kada je godišnje sečeno oko 100.000 kubika drveta, sada se seče do 30.000 - tvrdi Stefanović.

On negira i optužbe da se vukovi, divlji veprovi, srne i jeleni zimi spuštaju u sela smeštena u Nacionalnom parku Đerdap zato što im se u šumi ne ostavlja dovoljno hrane, što je obaveza JP Nacionalni park Đerdap.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.