Agencija kritikuje Strategiju

Izvor: B92, 23.Jan.2013, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija kritikuje Strategiju

Beograd -- Agencija za borbu protiv korupcije smatra da radna verzija Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije ima brojne manjkavosti i da nisu obrađene važne teme.

Agencija je u danas objavljenim komentarima navela da u radnoj verziji Strategije nisu obrađene teme poput rešavanja sukoba interesa i otklanjanja uzroka korupcije u postupku usvajanja propisa.

Komentari Agencije na radnu verziju Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije dostavljeni su Ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravde, a u njima se posebno ukazuje da nedostaju važni delovi, poput izmene izbornog zakonodavstva radi stvaranja neposrednije veze između birača i njihovih predstavnika i rešavanje problema korupcije u postupcima privatizacije.

Kako je ukazala Agencija, nije obrađena ni oblast ujednačavanja položaja zaposlenih u organima javne vlasti, kao ni pitanje ograničavanja imuniteta javnih funkcionera na materijalni imunitet.

"Upadljivo je da u radnoj verzij Strategije neki važni delovi strateškog dokumenta nedostaju, kao što su delovu o primeni, metodologiji nadzora i instituciji koja će za taj nadzor biti zadužena, kao i odgovornost za nesprovođenje strateškog dokumenta", ukazala je Agencija.

Nabrajajući koje sve važne teme nisu pomenute u Nacionalnoj strategiji Ministarstva pravde, Agencija je navela problem ukidanja nepotrebnih procedura, ograničavanje diskrecionih ovlašćenja, unapređenje transparentnosti rada, uvođenje boljih procesa kontrole i obezbeđivanje delotvornih mehanizama odgovornosti.

Agencija za borbu protiv korupcije je ukazala i da pojedini ciljevi u radnoj verziji Nacionalne strategije nisu jasno formulisani, kao i da su nemerljivi, to jest da će njihovo praćenje i ocena ispunjenosti biti jako teški.

"Za cilj koji traži 'efikasniju primenu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti' ili 'efikasniju kontrolu nad službenicima organa javne vlasti...' neophodno je izmeriti koliko je primena odnosno kontrola bila efikasna pre početka sprovođenja Strategije, pa i onda treba odrediti koliko one treba da budu efikasnije da bi se smatralo da je cilj ispunjen", ukazala je Agencija u svojim komentarima.

Radnu verziju Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije do 2016. godine izradilo je Ministarstvo pravde, a očekuje se da ona bude doneta u martu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Agencija za borbu protiv korupcije dostavila komentare na Strategiju

Izvor: Blic, 23.Jan.2013

Agencija za borbu protiv korupcije ocenila je danas da u radnoj verziji Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije nisu obrađene veoma važne teme poput rešavanja sukoba interesa, problema korupcije u postupcima privatizacije, ali i otklanjanja uzroka korupcije u postupku usvajanja propisa...Kako...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.