Agencija: Predlog zakona sadrži izvesne rizike za korupciju

Izvor: Press, 29.Jul.2015, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija: Predlog zakona sadrži izvesne rizike za korupciju

Predlog zakona o udžbenicima i dalje sadrži izvesne rizike za korupciju i nedostatke istaknuto je u mišljenju o proceni rizika koje je Agencija za borbu protiv korupcije uputila Skupštini i Vladi Srbije.
         Kako je navedeno, predložena rešenja i dalje sadrže izvesne rizike za korupciju i nedostatke koji se odnose na pitanja finansiranja nabavke udžbenika sredstvima republickog budžeta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << postupak ocenjivanja i ekspertize, sukob interesa, izbor i praćenje udžbenika, nedostatak kriterijuma za odlučivanje i nepostojanje propisanih uslova i kriterijuma za imenovanje članova komisija. "Agencija za borbu protiv korupcije smatra da bi otklanjanje identifikovanih nedostataka i rizika korupcije doprinelo adekvatnom uredenju ove oblasti i prevazilaženju problema koji su se do sada javljali u praksi", istaknuto je na sajtu Agencije. Iz Agencije ukazuju i da su delimično uvažene neke od njenih preporuka i sugestija koje je formulisala u Izveštaju sa preporukama za otklanjanje rizika korupcije i unapredenje postupaka odobravanja i izbora udžbenika iz 2012. godine i mišljenjima na ranije verzije nacrta i predloga tog zakona. U saopštenju se podseća da parlament razmatra Predlog zakona o udžbenicima koji je Vlada Srbije usvojila na sednici održanoj 25. jula ove godine, a da je tim povodom Agencija pripremila Mišljenje o proceni rizika korupcije u odredbama Predloga zakona i uputila ga 27. jula Skupštini i Vladi Srbije. 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.