Afrika u narandžastom

Izvor: Politika, 09.Feb.2012, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afrika u narandžastom

„Minimalci” u polufinalu 28. afričkog Kupa nacija u fudbalu Zambija bolja od Gane (1:0), a Obala Slonovače od Malija (1:0). – Poraženi igraju u subotu za treće mesto, a pobednici u nedelju za titulu

Afrika je obojena u narandžasto, pošto su se u finale 28. fudbalskog Kupa nacija plasirale reprezentacije čiji su dresovi ove boje. Zambija je u prvoj polufinalnoj utakmici iznenadila Ganu i pobedila je s 1:0 (0:0), dok je u drugoj Obala Slonovače opravdala ulogu favorita >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i savladala Mali s 1:0 (1:0). Meč za titulu održaće se u nedelju u Librvilu (20 časova), dok će se poražene selekcije dan ranije u Malabou boriti za treće mesto (20).

Stevanovićeva Gana bez finala

Asamoa Đan je pre dve godine na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi najpre bio junak Gane, a zatim i glavni krivac što se „crne zvezde” nisu plasirale u polufinale. I juče je bio u centru pažnje, pošto je kao protiv Urugvaja u Johanesburgu propustio da realizuje jedanaesterac (pogodio prečku u poslednjim trenucima drugog produžetka). Ovog puta u osmom minutu bitke za finale kontinentalnog šampionata protiv Zambije plasirao je loptu u donji levi ugao, a golman Kenedi Mvini lako je zaustavio njegov udarac. Gana nije uspela da se plasira u finale, pa će izabranici našeg trenera Gorana Stevanovića u subotu pokušati da se okite bar „utešnom” bronzanom medaljom.

Najavio je Stevanović da će „crne zvezde” igrati drugačije nego u duelu sa Tunisom i da će se posle tri decenije okititi šampionskim lovorom. Imala je Gana inicijativu, u većem delu meča kontrolisala igru, a neretko su njeni fudbaleri bili previše nadmeni. Stvarala je šanse (bar sedam-osam odličnih), ali su Stevanovićevi puleni u odlučujućim trenucima bili ili brzopleti, ili sebični, ili veoma neprecizni.

Zambijci su stigli na korak do ostvarenja svojih snova, jer su se posle 1974. i 1994. plasirali u borbu za pehar. Selektor Francuz Erve Renar je imao razloga za optimizam. Naložio je svojim igračima da igraju disciplinovano i strpljivo. „Čipolopolo” (bakarni meci) su čekali i dočekali svoju šansu da nadmudre favorizovanog rivala. Iskoristili su jednu, od dve, prilike i zasluženo se, nakon 18 godina, plasirali u finale. Odlučujući trenutak dogodio se u 78. minutu. Čansa je uposlio rezervistu Majuku, koji je prihvatio loptu ispred Bojea i iz poluokreta precizno ciljao sa 18 metara. Lopta se od leve stative odbila u mrežu – 1:0.

Zambija – Gana 1:0 (0:0)

Stadion: „Bata”. Sudija: Benuza (Alžir). Strelac: 1:0 Majuka (78). Žuti kartoni: Kasonde, Sunzu, Čansa (Zambija), Boje (Gana). Crveni karton: Boateng (Gana) u 83. minutu.

ZAMBIJA: Mvini, Imunde, Kasonde (od 66. Lungu), Musonda, Sunzu, Nkusu, Čansa, Kalaba, Sinkala, K. Katongo, Čamanga (od 46. Majuka). Selektor: Renar.

GANA: Kvarasi, Džon Mensah (od 72. Vorsah), Boje, Inkum, Adi, Boateng, Aman, Asamoa, Đan (od 74. Tejgo), A. Ajuv (od 86. Muntari), DŽ. Ajuv. Selektor: Stevanović.

„Slonovi” hitaju ka zlatu

„Slonovi” nisu dozvolili da ih zadesi sudbina Gane. U potpunosti su opravdali ulogu favorita. Pobedili su Mali s 1:0 (1:0), pa će nakon dve decenije imati priliku da se drugi put popnu na fudbalski vrh „crnog kontinenta”. Dominirali su, naročito u prvoj polovini utakmice, u kojoj su se poigravali s rivalom, propustili nekoliko izvanrednih prilika, uzdrmali obe stative i postigli jedini pogodak. U drugom delu su „smanjili gas” i bez problema priveli meč kraju.

Mali nije uspeo da se nakon 40 godina plasira u finale. Žiresovi momci nisu imali ni snage, a ni znanja, da ozbiljnije ugroze mrežu protivnika, koja se na ovom takmičenju za 450 minuta nije ni jedanput zatresla.

Trenutak odluke dogodio se u 45. minutu. Žervinjo je prihvatio loptu na svojoj polovini terena, maestralno je proturio kroz noge Berteu i stuštio se po levoj strani, a zatim ušao u kazneni prostor i rutinski je smestio u suprotan ugao – 1:0 za Obalu Slonovače. Inače, pre gola stative su pogodili Drogba i Jaja Ture.

Mali – Obala Slonovače 0:1 (0:1)

Stadion: „Angondže”. Sudija: Benet (Južna Afrika). Strelac: 0:1 Žervinjo (45). Žuti kartoni: Keita, Berte, Samba Dijakite (Zambija), Tiote, Tijene (Obala Slonovače).

MALI: Sumaila Dijakite, Kante, Tambura, Berte, D. Dijakite (od 46. O. Kulibali), Sejdu Keita, B. Traore, Sou (od 83. Dijara), Samba Dijakite, Jatabare (od 73. Dembele), Dijabate. Selektor: Žires.

OBALA SLONOVAČE: Bari, K. Ture, Tijene, Bamba, Zokora, J. Ture (od 90. Ja Konan), Tiote, Žoso, Drogba, Kalu (od 79. Keita), Žervinjo. Selektor: Zaui.

Đ. Smiljanić

objavljeno: 09.02.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.