Izvor: Piplmetar.rs, 27.Jul.2023, 08:30

Afrika: Vojni puč u Nigeru, preko nacionalne televizije svrgnut predsednik koji ima podršku Zapada

Oficiri vojske Nigera objavljuju svrgavanje predsednika Portparol vojske, okružen drugim oficirima, objavio je u direktnom uključenju na nacionalnoj televiziji da je svrgnut predsednika Muhamed Bazum.
Objavili su i da je suspendovan ustav, kao i sve državne institucije, ali i zatvaranje granica zemlje u zapadnoj Africi.
„Mi, snage odbrane i bezbednosti, odlučili smo da stavimo tačku na režim kakav poznajete“, rekao je general-pukovnik Amadu Abdurahman, okružen devetoricom oficira >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << u televizijskom obraćanju.
„Ovo je posledica stalnog pogoršanja bezbednosne situacije i loše privredne i društvene politike“, dodao je.
Vojna hunta, koja sebe naziva Nacionalni savet za odbranu otadžbine, uvela je policijski čas u zemlji od 22 sata do pet sati ujutru po lokalnom vremenu.
Objašnjenje sukoba u Sudanu: Ko su dvojica generala koja se bore za vlast Sudan rekorder po broju pokušaja državnih udara „U Etiopiji je svanulo“: Sklopljeno primirje u građanskom ratu Američki državni sektretar Entoni Blinken izrazio je podršku predsedniku Bazumu, zatočenom u njegovoj palati.
I generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je Bazuma da mu da podršku.
„Od svih spoljnih faktora tražimo da se ne mešaju“, nastavio je general vojske Nigera u televizijskom obraćanju.
„Granice će biti zatvorene dok se situacija ne stabilizuje“, objavio je.
Posle televizijskog saopštenja vojske Nigera, Blinken je pozvao na oslobađanje predsednika Bazuma.
Na konferenciji za novinare na Novom Zelandu, američki zvaničnik je rekao da je ovo „nastojanje da se vlast preuzme silom i da se pogazi ustav“.
Predsednik Bazum je trenutno zatočen u palati Bazum, predsednik izabran na izborima 2021. godine, ključni je zapadni saveznik u borbi protiv islamskih ekstremista u zapadnoj Africi.
Smatra se bliskim saveznikom Francuske, pre svega.
U dve susedne zemlje, Maliju i Burkini Faso, poslednjih godina takođe su bili državni udari izazvani pobunama džihadista.
U obe zemlje, nova vojna vlast je pokvarila odnose sa Francuskom, bivšom kolonijalnom silom, koja je takođe ranije vladala Nigerom.
Od sticanja nezavisnosti od Francuske 1960. godine, u Nigeru, zapadnoafričkoj državi bez izlaza na more, bilo je četiri uspešna državna udara i nekoliko neuspešnih pokušaja da se zbaci aktuelna vlast.
Poslednji državni udar u zemlji dogodio se u februaru 2010. godine i okončan je svrgavanjem predsednika Mamadu Tanje.
Državni udari u afričkim zemljama U Nigeru deluju grupe povezane i sa Al-Kaidom i sa Islamskom državom deluju u zemlji.
Jedna grupa je došla na jugozapad zemlje 2015. godine iz susednog Malija, a druga deluje na jugoistoku.
Vojni puč se dešava uoči samita Rusija-Afrika, koji će biti održan u Sankt Peterburgu 27. i 28. jula, što se tumači kao namera ruskog predsednika Vladimira Putina da dodatno proširi uticaj u Africi.
Pozivajući se na izvore u Kremlju, ruska agencija TASS prenosi da Bazumova poseta samitu nije bila planirana.
Agencija navodi da ni na spiskovima učesnika nema drugih predstavnika Nigera.
U susednom Maliju, teško naoružani ruski plaćenici iz kompanije Vagner pomažu vojnom režimu u borbi protiv džihadističkih pobunjenika.
Pristalice predsednika Bazuma Ranije u sredu, mnogi ljudi u Nijameju izašli su na ulice kako bi izrazile podršku predsedniku Bazumu.
Reporter BBC-ja video teško naoružane snage lojalne predsedniku stacionirane oko nacionalne televizije.
U gradu je uglavnom bilo mirno, iako su vojnici koji stoje iza pokušaja puča pucali u vazduh u nameri da rasteraju pristalice predsednika.
Pogledajte video: Objašnjenje sukoba u Sudanu
Više od 10 dana traje sukob u Sudanu, a dve oružane grupe bore se za prevlast u ovoj državi. Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.