Afere koje hapse ugled

Izvor: RTS, 14.Sep.2010, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afere koje hapse ugled

Pompezna hapšenja poznatih ličnosti neretko završavaju oslobađajućim presudama, zbog nedostatka dokaza. Osobe koje su osumnjičene i uhapšene gube ugled, a često trpe i veliku materijalnu štetu. Stručnjaci smatraju da tužioci često požure sa optužnicama.

Mnogobrojne afere tokom kojih su uhapšene i neke ličnosti iz javnog života završile su oslobađajućoom presudom. Osobe koje su osumnjičene i uhapšene gube ugled, a u pojedinim slučajevima trpe i veliku materijalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << štetu.

Stručnjaci smatraju da su u pojedinim procesima tužioci požurili sa optužnicama, pre nego što su prikupili dovoljno dokaza, i da 60 dana istražnog pritvora nije dovoljno, kada policija odluči da u toku istrage prikupi najviše dokaza.

Jedna od takvih policijskih akcija je afera "Pancir". Mile Dragić, koji je u prvostepenom postupku oslobođen optužbi, u pritvoru je proveo 60 dana. Još nije odlučio da li će tužiti državu.

"Materijalni gubitak se može meriti stotinama miliona evra koje je pretrpela firma proizvodnje 'Mile Dragić' i ja sa njom zajedno, s obzirom na to da sam ja njen vlasnik i osnivač firme", rekao je Mile Dragić.

"Što se tiče nematerijalnih gubitaka, moj ugled je drastično srušen. Imao sam ogromni potencijal. S tim što sam radio sa premijerima i predsednicima vlada, s obzirom na to što sam radio sa oružjem koje prodajem", rekao je Dragić.

Sudije poručuju tužiocima: što manji broj okrivljenih i svedoka navedu u jednom procesu, to je sudu lakše da sve podrobno i blagovremeno ispita, i ukoliko postoji osnova, donese kažnjavajuću presudu.

Preobimni procesi su tokom dokazivanja krivice, jednostavno, veoma ranjivi.

U sudu smatraju i da bi Ustavom trebalo produžiti istražni pritvor na više od šest meseci kako bi se policiji omogućilo da ne žuri sa prikupljanjem dokaza.

Takođe, kažu da je uvek bolje pripremiti slučaj pre podizanja optužnice.

"Na tužilaštvu je zaista zakonska obaveza da dokaže navode iz svoje optužnice. I oslobađajuće presude koje su na kraju krivičnog postupka najčešće su upravo zbog toga što nisu obezbeđeni dokazi, ili nije uspelo da se dokaže u toku krivičnog postupka nečija krivica", rekla je predsednica Apelacionog suda Radmila Dragičević-Dičić.

Prelević: Tužioci moraju bolje da rade

Bivši sudija Božo Prelević smatra da tužioci moraju da rade mnogo bolje.

"Ja sam dugo godina bio sudija, a sada sam advokat i moram vam reći da sudovi teško oslobađaju, i mogu vam reći da u mnogim postupcima i dan danas, nema ama baš nikakvih dokaza za tvrdnje tužioca i tužilac, zanimljivo, nikad za to ne odgovara", rekao je advokat Božo Prelević.

"Takođe, zanimljivo je da je tužilac u određenim predmetima totalno neaktivan, da na neki način ide u prilog neutvrđivanju istine", rekao je Prelević.

Pravo javnosti da sazna ko je osumnjičen, želja policije da i kroz medije pokaže da radi danonoćno i veliki broj kriminalnih aktivnosti u društvu, razlozi su koji utiču na opterećenost tužilaca i sudija.

Stručnjaci smatraju da isticanje postojanja afera, od kojih se veliki broj završi oslobađajućom presudom, može dodatno kriminalizovati društvo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.