Afera Zec: Zločin bez kazne

Izvor: RTS, 16.Apr.2014, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera Zec: Zločin bez kazne

Premijera pozorišne predstave "Aleksandra Zec" u Rijeci. Predstava odigrana u spomen na 12-godišnju devojčicu Aleksandru Zec, posvećena je svoj deci - žrtvama rata. Pre predstave, ispred Hrvatskog doma kulture protestovali veterani hrvatskog MUP-a.

Reditelj Oliver Frljić, poznat po predstavama koje uzburkaju javnost Hrvatske, ali i ostalih država bivše Jugoslavije, ni ovoga puta nije ostavio ljude ravnodušnim.

Predstavom "Aleksandra Zec" Frljić podseća na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ubistvo srpske porodice Zec u Zagrebu decembra 1991. godine i neodogovrnost Hrvatske prema tom zločinu.

"Zapravo niko nije našao za shodno da se time bavi u pozorištu, a i zbog svega onoga što se dogodilo u vezi sa tim slučajem, pre svega ta sramotna oslobađajuća presuda gde su postojala i priznanja i materijalni dokazi", rekao je reditelj Oliver Frljić.

Pet pripadnika rezervnog sastava policije, pod komandom Tomislava Merčepa upalo je u kuću porodice Zec u Zagrebu. U dvorištu su ubili oca Mihajla, a suprugu Mariju i 12-godišnju ćerku Aleksandru odvezli na periferiju grada - Sljeme, pucali im u potiljak i bacili u jamu za smeće.

Predstava se ne bavi detaljima ubistva, već o događaju govori kroz poetske slike i iskaze svedoka tokom istrage.

"Naš interes u ovom slučaju nije bilo dokumentaristički rekonstruisati šta se zapravo dogodilo tog decembra 1991, nego pokušati kreirati nešto drugo, a to je, ja bih rekao emocionalno stanje te porodice, iščekivanje, strah, neposredno pre samog čina", rekao je dramaturg, Marin Blažević.

Pre predstave veterani hrvatske policije protestovali su što se reditelj bavi srpskim žrtvama. Na transparentima imena ubijene hrvatske dece i pitanje - kada će hrvatske žrtve dobiti pozorišnu predstavu?

"Ja mislim da civilne žrtve nemaju nacionalnost i mislim da Aleksandra Zec stoji u ovom slučaju za svako dete koje je poginulo u proteklom ratu", rekao je reditelj Frljić.

Siniša Rimac i još četvoro pripadnika tzv. Merčepovaca oslobođeni su zbog proceduralnih grešaka tokom istrage - priznanje su dali bez prisustva advokata.

Bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman - Sinišu Rimca, označenog kao izvršioca, odlikovao je za ratne zasluge. Tomislav Merčep, uhapšen 2011. godine i optužen za ubistvo porodice Zec, negirao je krivicu.

Preživelim članovima porodice Zec, deci Dušanu i Gordani, Hrvatska je isplatila odštetu od oko 200 hiljada evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.