Izvor: Nezavisne Novine, 29.Maj.2020, 19:46

Afera "Respiratori"

Afera "Respiratori", koja već više od mjesec dana potresa FBiH, čini se da dobija epilog.

U četvrtak naveče uhapšeni su Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite, i Fikret Hodžić, vlasnik firme "F.H. Srebrena malina".

Tužilaštvo BiH šuti o detaljima istrage pa i o hapšenju prvog čovjeka izvršne vlasti FBiH. Šta je sve otkriveno tokom istrage, šta su istražitelji otkrili u mobilnom telefonu premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Novalića te u dokumentaciju koju su proteklih dana izuzeli iz Vlade FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i "Srebrene maline", još je nepoznato u javnosti.

Ko je kriv, još je nepoznato, a po svemu sudeći, odgovornost će se utvrđivati u sudskom postupku.

U kojoj mjeri je i da li je Novalić odgovoran za netransparentno raspolaganje sa 10,5 miliona KM budžetskog novca, pokazaće istraga. Nadamo se da će ona pokazati i dokazati jesu li ili nisu Novalić, Solak i Hodžić krivi i da li ima još neko u tom lancu odgovornosti ko ima orahe u džepu.

O aktivnostima Vlade Federacije BiH poduzetim od proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom virusa korona, s informacijom o provedenim javnim nabavkama i prijedlogom mjera trebalo je na vanrednoj sjednici 28. maja da raspravljaju poslanici Predstavničkog doma FBiH. Međutim, ta sjednica je odgođena za ponedjeljak, a Klub poslanika DF-a uputio je prijedlog o smjeni premijera Fadila Novalića.

Hapšenja su u petak izazvala žestoke reakcije iz vrha SDA, a pitanje koje se nameće je da li će i ovo biti samo predstava za javnost ili će završiti pred Sudskim vijećem.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.