Afera Patria, Janša proglašen krivim

Izvor: RTS, 05.Jun.2013, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera "Patria", Janša proglašen krivim

Doskorašnji premijer Slovenije Janez Janša proglašen je krivim i za njega je zatražena kazna zatvora od dve godine u suđenju za aferu "Patria".

Bivši slovenački premijer i lider opozicije Janez Janša proglašen je danas pred sudom u Ljubljani krivim za umešanost u korupciju u aferi "Patria", a tužilaštvo je za njega zatražilo dve godine zatvora.

Kako je javila agencija STA, Janša je zajedno sa dvojicom njegovih bivših saradnika proglašen krivim za primanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mita tokom potpisivanja ugovora između slovenačke vlade i finske kompanije "Patria" o nabavci oklopnih vozila u vrednosti od 278 miliona evra 2006. godine.

Tužilac Andrej Ferlinc je prošle nedelje na ročištu predložio da se Janša osudi na dve godine zatvora i novčanu kaznu od 37.000 evra, tvrdeći da je Janša prihvatio "obećanu nagradu" kompanije "Patria" 2006. godine, u vreme kad je bio premijer, za njenu pobedu na tenderu za opremanje slovenačke vojske oklopnim transporterima.

Za direktora firme "Rotis" Ivana Črnkoviča, podizvođača i posrednika u tom ugovoru vojske sa "Patrijom", i za oficira slovenačke vojske Toneta Krkoviča, tužilac Ferlinc predložio je kaznu od po 22 meseca zatvora i po 37.000 evra kazne.

Svi optuženi od početka procesa izjasnili su se kao nedužni.

U međuvremenu, sud se odlučio za izdvajanje postupka protiv austrijsko-kanadskog biznismena Valtera Volfa, optuženog za posredovanje nezakonitim provizijama "Patrije" i protiv nekadašnjeg poslanika Janšine Slovenačke demokratske stranke (SDS) Franca Zagožena, jer je Volf nedostupan sudu i nalazi se u Kanadi, dok je Zagožen teško bolestan.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.