Afera Kavijargejt (2): Ivo Vajgl ambasador Azerbejdžana?

Izvor: Vesti-online.com, 03.Maj.2017, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera "Kavijargejt" (2): Ivo Vajgl "ambasador" Azerbejdžana?

Da li je evropski poslanik i bivši šef slovenačke diplomatije bio čovek Bakua i šta je dobio zauzvrat?

"Glasajte za izveštaj španskog poslanika Pedra Agramunta o Azerbejdžanu, koji je politički uravnotežen, a protiv izveštaja nemačkog socijaliste Kristofera Štrasera, takođe o Azerbejdžanu, koji je subjektivan", ovako je sažeto prepričano glasio mejl koji je skupštinskoj delegaciji Slovenije u Savetu Evrope, krajem januara 2013. godine poslao Ivo Vajgl, tada poslanik >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u Parlamentu Evropske unije, a u koji su "Vesti" imale uvid.

Iz kog razloga se Ivo Vajgl, prethodno profesionalni novinar, pa ministar spoljnih poslova Slovenije, ponašao kao da je reklo bi se - ambasador Azerbejdžana. Zašto je poslao uputstvo članovima delegacije da glasaju za očigledno pristrasan izveštaj Agramunta? Ovih dana ispostaviće se da je taj Španac često, pa i prečesto, boravio u Azerbejdžanu. U međuvremenu postao je predsednik PS SE koji je sada prinuđen da se povuče jer je putovao u Siriju u ruskoj organizaciji, ne prijavljujući to u Savetu Evope. Poslanici ga sada optužuju i da se lane oglušio na pozive da otvori pitanje "kavijargejta".

Zbog čega je Vajgl ocenio izveštaj Štrasera kao subjektivan, kada svi znaju da Azerbejdžan nije uspeo da potkupi ovog čestitog nemačkog socijalistu, sada zaštitnika ljudskih prava u Nemačkoj?  Baku mu čak nije dopustio ni da kao izvestilac Saveta Evrope dođe u drugu posetu Azerbejdžanu kako bi se uverio u stanje u zatvorima prepunim političkih zatvorenika, žrtava diktature klana Alijev koji održava fasadu višepartijskog parlamenta.

U međuvremenu Ivo Vajgl je u Parlamentu Evropske unije postao izvestilac za Makedoniju. Teško je izbeći pitanje - da li je zadržao isti stil "rada"?

Na pitanja o aferi nazvanoj "kavijargejt", po kavijaru i votki iz Bakua, odgovor bi do kraja decembra trebalo da pruži istražna tročlana komisija stručnjaka van institucija Saveta Evrope.

Ukoliko bi ova afera ostala nerasvetljena, to bi nanelo težak udarac ugledu organizacije i gurnulo je u krizu. Savet Evrope je spolja pod velikim pritiskom čak 56 nevladinih organizacija koje traže da istina o verovatnim kupovinama glasova bude izneta do kraja.

Novinari iz Makedonije pričaju da su siromašne balkanske zemlje "zlatna koka" za mnoge poslanike iz zapadnoevropskih zemalja. Tako je i Teo Vajgl, nemački poslanik, pre desetak godina bio savetnik tadašnjeg premijera Bučkovskog. Nemačke kolege iz lista "Frankfurter Algemajne Cajtung" nisu htele tada ni da postave pitanje svom zemljaku o honoraru koji je dobio u Skoplju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.