Afera Dajmler i u Hrvatskoj

Izvor: RTS, 27.Mar.2010, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera "Dajmler" i u Hrvatskoj

Ni Hrvatsku nije zaobišla afera "Dajmler", čiji su predstavnici pred sudom priznali da su podmićivali zvaničnike u više zemalja.

Afera sa američkom automobilskom kompanijom "Dajmler", čiji su predstavnici pred sudom priznali da su podmićivali zvaničnike u više zemalja, nije zaobišla ni Hrvatsku, a lokalni mediji prenose da su zvaničnici u Hrvatskoj tražili mnogo veći mito nego u mnogo većim zemljama, na primer Rusiji ili Kini.

Premijerka Jadranka Kosor >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << samo kratko je komentarisala aferu "Dajmler".

"Neka institucije rade svoj posao. Moja puna podrška borbi protiv korupcije, kao što sam puno puta rekla - do poslednjeg daha", izjavila je premijerka za HRT.

Nije želela komentarisati medijske natpise da je bivši predsednik Stjepan Mesić upleten u aferu.

U Hrvatskoj je afera, koja ovih dana potresa svet, otvorena još 2003. godine, kada je pokrenuta istraga povodom kupovine 210 vatrogasnih vozila kompanije "Dajmler".

Policijska istraga izazvala je žestoka reagovanja, od prozivki na račun tadašnje vlade Socijaldemokratske partije, pa do negiranja umešanosti u aferu bivšeg predsednika Stjepana Mesića.

Vladajući HDZ je, osim članova tadašnje vlade SDP-a, danas prozvao i bivšeg predsednika Mesića, iz čijeg je kabineta odgovoreno da se on "u svoja dva mandata borio da kompanije koje u svetu posećuje grade pogone u Hrvatskoj i da otvaraju radna mesta", a da ga sada "napadaju oni koji imaju jako dobra radna mesta, a da nikad nisu otvorili ni jedno radno mesto".

U tekstovima u štampi se navodi i da je Mesić odlikovao predstavnika "Dajmlera" Matijasa Klajnerta, na šta Mesićev bivši kabinet odgovara da je on odlikovan "za naročite zasluge za zdravstvo, socijalno staranje i promovisanje moralnih vrednosti, na predlog ministarstva zdravstva".

Hrvatska je pomenutih 210 vozila platila 84 miliona evra. Na poništenom javnom konkursu, ponuda domaće kompanije "Tehnomehanika" iz Marije Bistrice bila je za oko 200 miliona kuna (27,5 miliona evra) jeftinija ali, kako ta kompanija, koja je dugi niz godina prozivodila vatrogasna vozila, nije imala bankovno jemstvo i bila je u stečaju, posao je dobio nemački konzorcijum neposrednom pogodbom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.