Afera Azotara, uhapšeni Đurić i Trišić

Izvor: RTS, 11.Jul.2014, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera "Azotara", uhapšeni Đurić i Trišić

Vlasnik "Zekstre" i predsednik UO Veterinarskog zavoda Dragan Đurić, vlasnik i direktor DOO "Akter" Tihomir Trišić i vlasnik DOO "Staša" Milan Divljak uhapšeni su zbog sumnje da su malverzacijama prilikom prodaje đurbiva oštetili pančevačku "Azotaru" za 7,5 miliona evra, saznaje RTS. Sva trojica su saslušani u Tužilaštvu.

Đuriću je određeno zadržavanje do 48 sati, rekao je njegov advokat Dragan Marković. Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saopštio je da je Trišiću i Divljaku određeno rešenje o zadržavanju. 

Radisavljević je naveo da je Uprava kriminalističke policije podnela Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv sedam osumnjičenih da su prilikom ugovaranja i prodaje mineralnih đubriva u "Azotari Pančevo", od 2009. godine do 2012. godine privrednim društvima iz Novog Sada, Beograda, Zemuna, Sombora i Pančeva - "Staša", "Akter", "1.oktobar", "Gradska pekara" i "Vetarinarski zavod Zemun", pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od više od 750 miliona dinara odnosno 7,5 miliona evra.

"Dvoje osumnjičenih nisu pronađeni na poznatim adresama, dok su prema osumnjičenima, bivšem predsedniku Upravnog odbora Azotare Radosavu Vujačiću, zameniku generalnog direktora Azotare Mihajlu Grujiću već primenjene mere za obezbeđenje njihovog prisustva u krivičnom postupku koji se protiv njih vodi, takođe zbog prodaje mineralnih đubriva u Azotari", naveo je Radisavljević.

Đurićev advokat je rekao da njegov klijent ne priznaje izvršenje krivičnog dela koje mu se stavlja na teret.

Međutim, MUP navodi da je Đurić prodao đubrivo, naplatio robu i sredstca prebacio na račun firme "Akter medija grupe".

"Azotari je platio samo PDV čime je sebi i preduzećima 'Akter risrč' i 'Akter medija grupa' pribavio protivpravnu imovinsku korist od 81,5 miliona dinara", navodi MUP.

Akciju hapšenja izveli su pripadnici MUP-a u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, u nastavku rasvetljavanja zloupotrebe u 24 sporne privatizacije.

Đurić je u postupcima privatizacije kupio više preduzeća u Srbiji i Republici Srpskoj, između ostalih Veterinarski zavod u Zemunu 2005. godine, izdavačku kuću "Nolit", "Optiku", trgovinska preduzeća "Savremena" i "Šumadija", Fabriku jestivog ulja u Gradištu, Robnu kuću "Boska" u Banjaluci.

Pritvoren je sredinom januara ove godine pod sumnjom da je od 2006. do 2010. godine zloupotrebom položaja odgovornog lica omogućio konzorcijumu "Zekstra–Bankop" pribavljanje imovinske koristi veće od 200 miliona dinara.

Iz pritvora je pušten 23. januara jer je Specijalnom sudu dostavljen dokaz da je položio jemstvo od dva miliona evra.

Slučaj je bio u žiži javnosti, između ostalog, i zato što je tadašnji ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije i predsednik Izvršnog odbora SPS-a Branko Ružić izjavio da veruje u Đurićevu nevinost, nakon čega je usledila reakcija Aleksandra Vučića, tada prvog potpredsednika Vlade, koji mu je poručio da, ako mu se ne sviđa kako radi država, može da izađe iz Vlade, prenosi Tanjug.

Na brojne medijske spekulacije koje su se potom pojavile, Ružić je reagovao komentarom da on "ne sedi na dve stolice".

Sportskoj javnosti Đurić je poznat kao predsednik Fudbalskog kluba Partizan. Na čelnom mestu tog kluba nalazi se od jula 2008. Iako se februara ove godine pojavila informacija da je podneo ostavku na to mesto, čini se da tu funkciju i dalje obavlja.

Đurić je samostalan posao pokrenuo dok je studirao, i to u Staroj Pazovi, kada je, po navodima medija, u garaži otvorio zanatsku radnju s dva zaposlena.

Najpre je proizvodio industrijsku plastiku, a potom osamdesetih započinje proizvodnju konfekcije.

"Zekstra", koja je zastupnik poznatih italijanskih firmi "Dizel" i "Maks Mara", 2003. godine dobila je međunarodnu nagradu za kvalitet i dizajn u Ženevi. Novembra prošle godine, završen je pretkrivični postupak u slučaju privatizacije Veterinarskog zavoda "Zemun".

U izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, koji je dostavljen MUP-u Srbije i koji je bio polazna osnova za pretkrivični postupak, navedeno je da konzorcijum "Zekstra–Bankom", koji je kupio Veterinarski zavod, nije faktički ni postojao kada se prijavio na tenderu. Konzorcijum "Zeksta–Bankom", na čijem čelu je bio Đurić, kupio je zavod za 9,1 milion evra.

Zavod je osnovan 1938. godine, a prodat je u trećem pokušaju, nakon što je zamenjen kompletan Upravni odbor te firme.

Prva prodaja nije uspela, pa je Agencija za privatizaciju promenila uslove, insistirajući da firma koja je zainteresovana za kupovinu mora da se bavi proizvodnjom hrane odnosno trgovinom hrane za životinje ili proizvodnjom farmaceutskih proizvoda i njihovom trgovinom najmanje godinu dana.

Vlada Srbije je decembra 2004. godine, na predlog Ministarstva privrede, uvela privremene mere u Zavodu zbog opstrukcije privatizacije. Prema navodima medija, neplaćeni porez "Zekstre" iznosi više od 3,3 miliona evra.

"Zekstra grupa" zapošljava oko 3.000 radnika. Slučaj privatizacije Veterinarskog zavoda "Zemun" nalazio se na spisku 24 sporne privatizacije čije je preispitivanje tražila Evropska komisija aprila 2012. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.