Advokatura prekida protest kada se usvoje izmene zakona

Izvor: NTV.rs, 16.Jan.2015, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokatura prekida protest kada se usvoje izmene zakona

BEOGRAD – Skupština Advokatske komore Srbije (AKS) donela je danas uslovnu odluku o prekidu protesta, pošto je odlučila da se obustava rada advokature prekine kada u Skupštini Srbije budu usvojene dogovorene izmene i dopune propisa o javnom beležništvu, odnosno kada budu objavljene u Službenom glasniku.
Većina delegata Skupštine AKS izjasnila se da prihvata sporazum o izmenama propisa o javnom beležništvu koje su usaglasili stručni timovi AKS i Ministarstva pravde, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << i izmene propisa o paušalnom oporezivanju.
Za prihvatanje sporazuma izjasnilo se 63 delegata, četiri su bila protiv, a jedan uzdržan.
Ministarstvo pravde bi u ponedeljak moglo da Vladi preda nacrt izmena i dopuna Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o vanparničnom postupku, Porodičnog zakona i Zakona o nasleđivanju koje su usaglasili stručni timovi.
Pošto Vlada usvoji predloge izmena zakona uputiće ih skupštini na usvajanje po hitnoj proceduri.
Skupština bi mogla da se sastane u vanrednom zasedanju za desetak dana, tako da bi do kraja meseca advokatura mogla da počne sa radom.
Advokati u celoj Srbiji počeli su protest sa obustavom rada 17. seprembra prošle godine tražeći izmene propisa o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.
Drugi zahtev je usvojen izmenom Uredbe krajem prošle godine, a treći smena ministra nije bio uslov za prekid štrajka.
Konferencija advokata Srbije preporučila je ranije danas Skupštini AKS da usvoji sporazum stručnih timova te komore i Ministarstva pravde o izmenama propisa o javnom beležništvu, nakon čega bi se stekli uslovi za prekid protesta advoakture koji traje četiri meseca.
Kako je saopšteno iz AKS, za prihvatanje sporazuma na Konferenciji je glasalo 454 advokata, protiv je bilo 176 advokata, a šest se uzdržalo od glasanja.
Konačnu odluku o prihvatanju sporazuma i prekidu protesta doneće Skupštine AKS, koja počela u 16 sati u Domu sindikata.
Na Skupštini AKS će delegati iz svih regionalnih advokatskih komora glasati o prihvatljivosti sporazuma i prekidu protesta advokature koji traje od 17. septembra prošle godine.
Kako je ranije najavljeno, nakon Skupštine AKS, biće održana i sednica Upravnog odbora AKS, posle koje bi čelnici komore trebalo da se obrate medijima.
Predsednik AKS Dragoljub Đorđević ranije je rekao da očekuje da će Skupština AKS doneti uslovnu odluku o prekidu protesta, odnosno da će se obustava rada nastaviti do usvajanja dogovorenih zakonskih izmena u Skupštini Srbije i njihove objave u Službenom glasniku.
Takođe, advokatura je tražila da joj se do danas dostavi autentično tumačenje Ministarstva finanasija o primeni nedavno izmenjene Uredbe o paušalnom oporezivanju advokata.
Stručni tim AKS i Ministarstva pravde u sredu je završio tehničke ispravke i doterivanje predloženih izmena i dopuna zakona koje bi trebalo da Ministarstvo pravde predloži vladi, a ona da prosledi u skupštinsku procedudru.
Reč je o izmenama Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o vanparničnom postupku, Porodičnog zakona i Zakona o nasleđivanju.
Advokati u celoj Srbiji počeli su protest sa obustavom rada 17. seprembra prošle godine tražeći izmene propisa o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.
Ministarstvo pravde u rekodrnom roku pokreće proceduru
Ministarstvo pravde će u rekordnom roku da inicira postupak izmena i dopuna zakona koji se tiču javnog beležništva u skladu sa sporazumom koji su postigli stručni timovi Ministarstva i Advokatske komore Srbije, izjavio je danas pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović.
„Ministarstvo će da uradi sve što je do njega da pokrene postupak. Drugo je do Skupštine Srbije, ali mislim da će Skupština imati razumevanja za situaciju i da od nje možemo da će nam izaći u susret i blagovremeno usvojiti
predložene izmene i dopune zakona, rekao je Backović Tanjugu.
Backović je naglasio da je Ministarstvo pravde veoma zadovoljno što je advokatura Srbije danas prihvatila sporaum stručnih timova AKS i Ministarstva.
„Mislim da je to bila prava odluka, odluka u interesu građana“, rekao je on.
Backović je naglasio bih potrebu da se pravosuđe što pre odblokira i napomenuo i da bi bilo neophodno da se što pre
advokati vrate na posao i počnu da pristupaju sudovima, kako bi i građanima omogućili pristup sudu.
Skupština AKS usvojila je danas sporazum stručnih timova Ministarstva pravde i AKS o izmenama i dopunama propisa o javnom beležništvu i odlučila da se protest koji traje već četiri meseca, prekine kada te izmene usvoji Skupština i kada se one objave u Službenom glasniku.
Kako stvari stoje Ministarstvo pravde bi u ponedeljak moglo da Vladi preda nacrt izmena i dopuna Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o vanparničnom postupku, Porodičnog zakona i Zakona o nasleđivanju koje su usaglasili stručni timovi.
Tanjug 16.01.2015 17:26
Foto Tanjug O. Toskić ilustracija

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Advokatura prekida protest kad...

Izvor: Press, 16.Jan.2015

Advokatura Srbije odlučila je danas da prekida sa obustavom rada kada u Skupštini Srbije budu usvojene dogovorene izmene i dopune propisa o javnom beležništvu, odnosno kada budu objavljene u Službenom glasniku i stupe na snagu. ...

Nastavak na Press...

Advokati kreću kad parlament overi sporazum

Izvor: Politika, 16.Jan.2015

Posle burne rasprave u sali Doma sindikata, Skupština Advokatske komore Srbije usvojila sporazum sa Ministarstvom pravde i odlučila da prekine obustavu rada..Advokati će početi sa radom onog dana kada stupe na snagu izmene Zakona o javnom beležništvu i seta pratećih zakona, o kojima su se prošle...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.